Earth Hour 2010 va fi marcat în 27 de oraşe din România

Un număr de 27 de oraşe din România vor sărbători pe 27 martie 2010, de la ora 20:30, Earth Hour – cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile, informează WWF.

Clădiri cufundate în întuneric, spectacole la lumina lumânării, observaţii de corpuri cereşti sau concerte unplugged- în felul acesta au ales oraşele din România să celebreze Earth Hour 2010.
Astfel, în Moldova, la Iaşi, Bacău şi Vaslui se vor stinge luminile mai multor instituţii, monumente şi clădiri emblematice din oraş. La Botoşani, pentru a marca evenimentul, Primăria va stinge luminile mai multor clădiri şi va organiza un spectacol în Piaţa Revoluţiei.

La malul Mării Negre, la Constanţa, se vor stinge luminile la Primărie, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, Sala Sporturilor şi Palatul Copiilor. La Tulcea, între orele 18:30 şi 22:00, va loc un spectacol nocturn de muzica, dans şi poezie în Piaţa Civică.
Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor organiza o sesiune de observaţii astronomice în faţa Palatului Copiilor, oferind explicaţii despre corpurile cereşti şi despre poluarea luminoasă.

În Transilvania, Baia Mare a anunţat ca luminile se vor stinge la o serie de obiective importante ale oraşului, printre care şi Teatrul Municipal, Turnul Ştefan şi Biserica Sf. Treime. Tot pe 27 martie, între orele 20:30 şi 21:30, iluminatul public din zona pietonală ‘Liviu Rebreanu’ din centrul istoric al municipiului Bistriţa va fi întrerupt, astfel că simbolul oraşului, Biserica Evanghelică, dar şi Primăria se vor afla în întuneric.
Pe lista oraşelor transilvănene ce au anunţat stingerea luminilor pe 27 martie se mai află Satu Mare şi Aiud.

Râmnicu Vâlcea, primul oraş din România care a confirmat în mod oficial anul acesta participarea la evenimentul Earth Hour, a hotărât că peste 30 de instituţii publice şi comerciale din oraş vor stinge luminile timp de o oră. Urmând exemplul reşedinţei de judeţ, şi alte localităţi din Vâlcea precum Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti şi Horezu au anunţat stingerea iluminatului public. La Giurgiu şi Ploieşti oficialii au anunţat că vor lua parte la această acţiune alături de instituţiile subordonate Consiliului Local şi Primăriei.

În partea de vest a României, la Timişoara, municipalitatea va întrerupe iluminatul instituţiilior publice şi va promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, sa repete gestul în locuinţele lor.

Bucureştiul se va număra, ca şi anul trecut, printre capitalele lumii care vor stinge luminile în semn de susţinere a cauzei Earth Hour. Pe 27 martie, de la 20:30, Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Opera Română, Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă, alături de zeci de sedii de companii, se vor cufunda în întuneric timp de o oră.

WWF va organiza, împreună cu Zoli Toth, ambasador Earth Hour, un eveniment special, care nu va implica folosirea surselor de curent: un concert 100 la sută unplugged, un spectacol de jonglerii cu foc, dar şi o sesiune de observaţii astronomice, la invitaţia membrilor Astroclubului Bucureşti. În 2010, un număr de 115 ţări şi-au anunţat participarea la Earth Hour.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata