Laszlo Borbely: Evaluarea proiectului de la Roşia Montană se va relua după analiza noului certificat de urbanism

Activitatea Comitetului de Autorizare Tehnică privind evaluarea proiectului minier de la Roşia Montană va fi deblocată după verificarea noului certificat de urbanism depus de către investitor, a dat asigurări, marţi, 4 mai, într-o intervenţie la postul public de radio, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

‘RMGC a depus ieri (luni, 3 mai 2010, n.r) la Ministerul Mediului un nou certificat de urbanism. Se fac paşii necesari pentru a se verifica acest certificat dacă este în conformitate cu prevederile legale. Apoi, se va întruni acel Comitet de Autorizare Tehnică din Ministerul Mediului, ce reia acele discuţii în legătură cu studiul de impact asupra mediului.

După terminarea acestor discuţii, inclusiv transfontaliere, pe baza propunerii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului, se va da autorizaţie de mediu, prin Hotărâre de Guvern‘, a explicat Borbely.

Oficialul nu s-a ferit să afirme că unul dintre cei mai mari vinovaţi pentru actuala situaţie în care se află Roşia Montană este statul român.

‘Ceea ce mi se pare grav este că, din păcate, statul român nu s-a prea implicat acolo în ultimii ani. Când e vorba de o comunitate, când e vorba de oameni care sunt în şomaj, nu s-a implicat. Deocamdată, statul va aloca din Fondul de Mediu, suma de 700.000 de euro pentru neutralizarea substanţelor nocive care se devarsă în Arieş de ani de zile. În rest, este treaba investitorului’, a spus şeful MMP.

Laszlo Borbely a menţionat, totodată, că ‘va trebui să treacă luni bune de zile până când vom ajunge în perioada finală când se va pune în discuţie autorizaţia de mediu’.

Citește și
1 Comentariu
  1. Jules spune

    Ceea ce mi se pare grav este că, din păcate, statul român nu s-a prea implicat acolo în ultimii ani. – nu prea? E deja un dezastru ecologic sub ochii nostri!!! Scurgerile de ape bogate in metale grele se petrec de zeci de ani si pe noi ne doare capul de canadieni, care au venit cu un plan beton de refacere a zonei. suntem un popor PENIBIL.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata