Mecanici, fermieri sau „nimic” – asta ar fi politicienii dacă şi-ar căuta un job

– Într-un experiment inedit al Evz.ro, specialiştii în resurse umane au căutat joburi pentru parlamentari. Printre cei ale caror CV-uri au fost analizate se numără Silviu Prigoană, Miron Mitrea şi Marko Bela. Aflaţi ce locuri de munca şi-ar găsi aceştia, dacă de mâine politica i-ar concedia. CV-urile analizate sunt cele afişate pe site-ul Guvernului.

– Pentru a evita subiectivitatea specialiştilor, Evz.ro a ascuns identitatea „candidaţilor”. Fiecare CV a primit un număr, iar consultanţii i-au examinat pe demnitari doar din perspectiva studiilor, specializărilor şi activităţii profesionale, fără să le cunoască numele.

.

CV-ul lui Prigoană

.
Lipsa de studii aprofundate a lui Silviu Prigoană este compensată de talentul de a face bani.
Strict după CV l-aş trimite să lucreze ca mecanic, meseria lui de bază. Altfel, eu i-aş da pe mână şi propria mea firmă”, spune Mihaela Tudorancea, care remarcă faptul că Prigoană nu a fost pus în ipostaza de a-şi completa un CV, trecând datele în ordine cronologică, deşi practica recomandă să fie prezentate în ordine inversă.

Este exemplul unui CV făcut prost, în cazul unui om care poate mult mai mult”, completează Tudorancea. Aceasta mai spune că l-ar vedea pe Prigoană şi ca director sau pe un post executiv într-o fundaţie de susţinere a persoanelor cu handicap, fiind cunoscute activităţile sale civice.
.

CV-ul lui Culiţă Tărâţă

.
Culiţă Tărâţă pare să aibă nume predestinat. De profesie inginer agronom, Tărâţă ar putea un bun manager de fermă, după cum îl sfătuiesc specialiştii în resurse umane.

Limbi străine nu e cazul şi atunci îl păstrăm pe plaiuri mioritice şi îi dăm pe mână un institut agricol, o fermă sau mai multe. Poate fi managerul unei ferme”, spune Mihaela Tudorancea. Venitul lui Tărâţă ar depinde astfel de voia naturii. Dacă iese cultura va câştiga foarte bine. Specialiştii în resurse umane observă că deputatul PSD nu este obişnuit să-şi caute un loc de muncă. O arată chiar CV-ul.

.

CV-ul lui Miron Mitrea

.

La vederea CV-ului lui Miron Mitrea, specialiştii în resurse umane au intuit cine se ascunde în spatele experienţei de fost lider al CNSLR Frăţia şi cea de ministru al Transporturilor. „Este fratele mai mic al lui Vântu. Poate manipula oamenii la fel de bine”, crede Mihaela Tudorancea despre Miron Mitrea, căruia i-ar recomanda să rămână în politică, spre binele lui.
Analizând strict CV-ul, dacă şi-ar căuta un nou loc de muncă, actualul senator ar avea de suferit din cauza activităţii de sindicalist. „A fost sindicalist, credeţi că îl mai vrea cineva? Şi în străinătate i-ar fi greu să găsească un nou loc de muncă, după ce a fost lider de sindicat”, spune Tudorancea.

Totuşi, Mitrea a terminat facultatea de transporturi şi s-ar putea orienta în carieră spre acest domeniu. „Poate încerca manager într-o firmă de transporturi sau propria lui firmă, completează Loreda Dragomir.
.

CV-ul lui Alexandru Mazăre

..
Cea mai mare calitate a lui Alexandru Mazăre pare să fie fratele său, Radu Mazăre, primarul Constanţei.

Nu i-aş propune nimic. I-aş trimite un mesaj în care i-aş spune că, din greşeală, ne-a trimis o telegramă. E inginer fizician, dar spune nimic. A lucrat vreo oră, a făcut cercetare? Cu acest CV l-aş da la o parte şi m-aş focusa pe ceilalţi candidaţi. E o frondă deranjantă. Sunt anumite persoane care au experienţă în spate, dar afişează o atitudine de nepăsare. Genul acesta de CV e o palmă peste obraz. Pentru oricine ar citi chestia asta”, se arată deranjată de CV-ul lui Mazăre, Mihaela Tudorancea.

.

Româna, limbă străină în CV

.
CV-urile unora dintre politicieni ne dezvăluie şi aspecte hilare, dar care, spun specialiştii în resurse umane, i-ar dezavantaja la un posibil târg de joburi.

Un exemplu este rezumatul carierei lui Petre Petrescu, deputat PSD de Gorj. Acesta a trecut la limbile străine cunoscute şi limba română, alături de franceză, cu punctaj maxim al nivelului cunoştinţelor.

Asta este o greşeală. Limba română este limbă maternă. Ar face o impresie proastă pentru aşa o eroare„, spune Loreda Dragomir, amuzată. „Dacă era maghiar sau rom, e de înţeles. Dacă aş primi un astfel de CV m-aş amuza şi m-aş gândi cu cine a stat bietul om de vorbă de a hotărât să treacă limba română ca limba străină. Dacă se uită prea des la televizor, îl înţeleg”, spune Mihaela Tudorancea, râzând.

Integral în Evenimentul Zilei

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata