Ouăle care sunt pe piaţă corespund standardelor de sănătate

14

Toate ouăle care sunt pe piaţă corespund standardelor de sănătate şi de siguranţă a alimentelor, a precizat luni ministru Agriculturii, Mihail Dumitru, într-un interviu la un post de radio.

‘Acest marcaj îi permite consumatorului să aleagă dacă doreşte să consume un ou care este produs de o găină crescută în sistem liber sau dacă doreşte să consume un ou produs într-un sistem de creştere intensiv. Toate produsele puse pe piaţă sunt verificate din punct de vedere al siguranţei alimentelor, aşa că ele nu pun niciun fel de problemă pentru sănătatea oamenilor.

Aici, mai degrabă, este o dispută pe care eu nu pot să o înţeleg. Şi cred că atâta timp cât un sistem de creştere a animalelor este permis, este permis nu numai în România, ci şi la nivelul UE şi peste tot în lume, ouăle respective pot fi vândute pe piaţă’, a precizat Mihail Dumitru.
Aceste precizări vin în urma informaţiile furnizate de organizaţia Vier Pfoten în ultimul timp, prin care se condamnă sistemul de creştere a găinilor ouătoare la cuşti (baterii) şi implicit, ouăle provenite de la aceste găini marcate cu cifra 3.

Conform Ordinului ANSVSA nr. 136/2006, care transpune Directiva CE nr. 74/1994, România, ca şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, se află până la 1 ianuarie 2012 în perioada de tranziţie pentru creşterea găinilor ouătoare în baterii neîmbunătăţite, perioadă în care unităţile avicole derulează proiecte de modernizare şi de înlocuire a acestora.

În România, în anul 2009, din efectivul total de găini ouă consum de 38,171 milioane de capete, doar 17 la sută a fost crescut în baterii, restul fiind crescut în hale la sol, aer liber şi ecologic.
Datele statistice arată că în Uniunea Europeană, circa 68 la sută din efectivul de găini ouătoare a fost crescut în baterii în 2009, ceea ce arată că în România proporţia de ouă obţinute de la găinile crescute în baterii este mult mai mică, comparativ cu producţia medie de ouă obţinute prin aceeaşi metodă de creştere, din Uniunea Europeană.

Consiliul de Administraţie al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România – UCPR a declarat recent că intenţionează să acţioneze în instanţă atât organizaţia Vier Pfoten, cât şi Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), condus de Gheorghe Mencinicopschi, pentru recuperarea prejudiciului produs în urma pierderilor determinate de reducerea vânzărilor la ouăle obţinute de la găinile crescute în cuşti.

Organizaţia Vier Pfoten a transmis un comunicat, conform căruia piaţa românească este dominată de ouă de la găini chinuite în baterii, iar investigaţiile realizate de această organizaţie în 20 de lanţuri de supermarketuri din România arată că 17 dintre acestea comercializează ouă de la găini chinuite în baterii, iar 13 comercializează şi ouă cu probleme de etichetare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata