Ţările din G7 vor avea evoluţii diferite

Traiectoria reluării creşterii economice diferă în cadrul economiilor celor mai dezvoltate, arată un studiu Reuters, care subliniază impactul crizei datoriilor de stat din Europa asupra creşterii mondiale.

Conform celor 250 de economişti Reuters interogaţi în perioada 10-16 iunie, ritmul de creştere al Statelor Unite se îndepărtează din ce în ce mai mult de cel al zonei euro şi al Marii Britanii, depăşindu-l şi pe cel al Japoniei.

Economia zonei euro ar putea creşte cu 1,1 la sută anul acesta, şi cu 1,4 la sută anul viitor, iar Marea Britanie urmează acest curs, cu o creştere estimată la 1,1 la sută anul acesta. În 2011, în schimb, estimările sunt mai optimiste şi prevăd o creştere de 2,1 la sută a economiei britanice.

‘Semnele unei creşteri puternice sunt absente’, a apreciat Christoph Weil, de la Commerzbank, adăugând că ‘vara aceasta, economia zonei euro va creşte sensibil mai lent, criza datoriilor de stat ale ţărilor periferice va cântări greu’ asupra economiei.

Moneda euro şi lira au fost puternic afectate pe fondul temerilor cu privire la gradul de îndatorare, în vreme ce îngrijorarea privind deficitul de aproape 11 la sută din PIB a economiei britanice a accentuat presiunea asupra lirei.

Situaţia economiei japoneze este mai bună, economiştii estimând o creştere de 2,5 la sută în cursul anului fiscal care se va finaliza în martie 2011, datorită exporturilor solide ale statului nipon. Însă această performanţă este inferioară, de departe, celei aşteptate în Statele Unite, unde PIB-ul va creşte în medie cu 3,2 la sută în 2010.

‘Estimările noastre au fost uşor revizuite, din cauza ritmului încet de contaminare de la criza datoriilor europene. Revizuiri mai importante se vor referi la durata şi severitatea îngrijorărilor cu privire la datoria de stat’, a declarat Ellen Zentner, economist la Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Reluarea creşterii economice mondiale pare totuşi asigurată. Economiştii estimează că nu există decât o şansă de unu la patru ca aceasta să fie pusă în discuţie de o recesiune în ‘W’ în zona euro şi Marea Britanie. Riscul a scăzut la 20 la sută în Japonia, şi la 15 la sută în Statele Unite.

Japonia trebuie la rândul ei să lupte împotriva altui fenomen, cel al deflaţiei. Conform economiştilor, Japonia va reuşi să combată acest fenomen până la finalul următorului an fiscal, care se va încheia în martie 2012.

În ceea ce priveşte Marea Britanie, inflaţia va scădea în 2011, apreciază economiştii. Creşterea preţurilor este evaluată la 1,4 la sută în Statele Unite şi la 1,5 la sută în zona euro.

De la începutul crizei, băncile centrale au scăzut rata dobânzii de referinţă la niveluri record. Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană nu vor face modificări ale ratei dobânzii înainte de 2011. În ceea ce priveşte SUA, o creştere a ratei dobânzii până la 0,5 la sută nu este aşteptată înainte de anul viitor, mai târziu decât estima ultimul studiu Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata