Zăcământ de cărbune brun descoperit la Târnava de Criş

Compania de explorări geologice Minexfor SA Deva a descoperit un zăcământ de cărbune brun în localitatea Târnava de Criş, la circa 20 de kilometri de oraşul Brad, forajele de cercetare efectuate de specialiştii societăţii evidenţiind un potenţial de exploatare de aproximativ 500.000 de tone.

„Este singurul strat de cărbune brun din România care are o înălţime medie de 15 metri. Lucrările de foraj au început anul trecut şi vor continua până în 2011. Până acum, apreciem că zăcământul conţine aproape 500.000 de tone de cărbune brun, cu o putere calorică între 2.500 şi 4.000 de calorii”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Minexfor SA Deva, Nicolae Ţandrău.

Potrivit acestuia, zăcământul de cărbune brun ar putea fi considerat şi ca o prelungire a fostei exploatări de la Mina Ţebea, închisă operaţional de peste zece ani, urmând ca forajele viitoare să stabilească natura acestuia.
Până la închiderea Minei Ţebea, cărbunele brun era folosit, în special, pentru producţia de agent termic în termocentralele din Transilvania.

Directorul Minexfor a apreciat descoperirea ca fiind o realizare a echipei de specialişti din cadrul companiei, în condiţiile în care fondurile alocate de la bugetul statului pentru activităţile de cercetare geologică au scăzut, în fiecare an, pe fondul închiderii mai multor exploatări miniere.

El a arătat că, în anii 1985 – 1986 se executau, anual, aproximativ 60.000 de metri de foraje şi peste 20 de kilometri de galerii, în vederea descoperirii de noi zăcăminte de minerale, în timp ce în anul 2010 aceşti indicatori au scăzut de peste 20 de ori.

Compania Minexfor SA Deva deţine 10 la sută din cota de piaţă naţională în ceea ce priveşte cercetarea geologică, fiind înfiinţată în urmă cu 60 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata