ANM a transmis vineri, 13 ianuarie, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Foto: capital.ro
144

În România, vineri 13 ianuarie 2023, Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

În această perioadă, meteorologii spun că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale iar cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normal, cu unele excepții.

În contextul ANM, vor fi temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, arată meteorologii care au realizat prognoza pentru următoarele patru săptămâni, astfel:

-16 – 23 ianuarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Cu excepția regiunilor estice și sud-estice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaților Meridionali.

-23 – 30 ianuarie

În această săptămână, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

-30 ianuarie – 6 februarie

În prima săptămână di februarie,temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

-6 – 13 februarie

Toate mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Deficit de apă în sol unele regiuni

În ceea ce privește prognoza agrometeorologică, meteorologii ANM transmit că rezerva de apă în cultura grâului de toamnă se va încadra, în următoarele zile, în limite apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, în timp ce în Dobrogea şi în zone din Moldova, Muntenia şi Transilvania se vor înregistra deficite de apă în sol.

Astfel, „În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei şi a Moldovei.

În Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul şi izolat nordul Munteniei, sudul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă)”, potrivit prognozei ANM.

Condiții bune pentru culturile de câmp

În România, ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.

Agrometeorologii arată că sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va parcurge creşterea frunzelor (5-11 frunze). De asemenea, în toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online