Erbicide care pot fi aplicate toamna pentru efecte garantate și culturi bogate

20

Pregătirea terenului atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară se începe imediat după eliberarea lor. Aplicarea de erbicide încă din toamnă a devenit o nevoie obligatorie cauzată de schimbările climatice petrecute în ultimii ani.

 

Fermierii sunt nevoiți să se adapteze noilor condiții climatice și să sporească fertilitatea pământului cu soluții tehnologice, astfel încât să reușească să obțină producții bune atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

 

Nevoia de erbicidare a terenurilor încă din toamnă a apărut odată cu dezvoltarea buruienilor în culturile de cereale păioase răsărite în toamnă. Acestea sunt mult mai dificil de combătut prin efectuarea erbicidării în primăvară.

 

Temperaturile blânde favorizează supraviețuirea buruienilor apărute în toamnă și reintrarea acestora în vegetație înaintea culturii, iar acest fenomen trebuie stopat prin aplicarea de erbicide.

 

De ce este importantă erbicidarea încă din toamnă?

 

Substanțele chimice cu o acțiune fitotoxică selectivă sau totală, prin care se realizează combaterea eficientă a buruienilor, poartă numele de erbicide. Acestea au rolul de a elimina ierburile dăunătoare sau de a le inhiba dezvoltarea. Scopul lor este de a elimina concurența pentru apă și hrană, dar și de a distruge microclimatul favorabil dezvoltării agenților patogeni (în special ciuperci) și a dăunătorilor.

 

Erbicidarea terenului în toamnă este importantă deoarece buruienile sunt mai sensibile și se combat mai ușor în stadiile de dezvoltare incipiente, adică înainte de înfrățirea buruienilor graminee și până la stadiul de 2-4 frunze la cele cu frunză lată. Aceste stadii de dezvoltare a buruienilor se regăsesc, de cele mai multe ori, toamna.

 

Aplicarea substanțelor de eradicare a buruienilor este mai eficientă în toamnă, deoarece primăvara devreme poți întâlni diverse impedimente pentru aplicarea lor, precum: pământ umed ce nu îți permite accesul pe câmp la momentul optim sau din cauza diferențelor mari de temperatură dintre zi și noapte (de la o zi la alta). Aceste diferențe de temperatură pot bloca produsul în plantă și diminuează considerabil efectul substanței asupra buruienii.

Substanțele pot fi absorbite de buruieni prin:

  • frunze;
  • frunze și rădăcini;
  • hipocotil, coleoptil, cotiledoane sau radicele.

 

Aplicarea acestui tip de substanțe este folosită pentru combaterea:

  • buruienilor care concurează direct cu plantele de cultură în ceea ce privește lumina, apa și substanțele nutritive. Lupta este cu atât mai mare cu cât culturile sunt mai tinere, deoarece prima fază a vegetației este cea mai vulnerabilă;
  • îmburuienirea afectează rezistența culturilor la iernat. Dacă îți dorești să înființezi culturi de rapiță de toamnă, trebuie să știi că aplicarea de erbicide este esențială pentru obținerea unei culturi sănătoase și bogate. Rapița de toamnă este o cultură sensibilă, iar rezistența ei poate fi puternic diminuată de prezența buruienilor;
  • buruienile agresive produc pagube mari și sunt greu de combătut. Pe cât de dificil sunt de stârpit, pe atât de ușor se răspândesc și ajung să compromită total culturile. Volbura, turița sau pălămida sunt doar câteva dintre buruienile – problemă care pot afecta culturile de cereale păioase de toamnă;
  • buruienile pot fi gazde pentru diferiți agenți patogeni și pot atrage dăunători sau pot facilita transmiterea bolilor și a dăunătorilor de la un lan la altul sau de la un an la altul.

 

Intră pe plantmaster.ro,  alege tipul de erbicide specifice culturilor pe care îți dorești să le înființezi și asigură-te că pregătești terenul așa cum se cuvine pentru înființarea lor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News