România – ”Grânarul Europei”

25

Anul agricol s-a încheiat în data de 30 iunie, iar Comisia Europeană a declarat că România a redevenit ”Grânarul Europei” după ce a exportat cea mai mare cantitate de porumb la nivelul UE (2.61 milioane de tone). În ceea ce privește exportul de grâu, țara noastră s-a situat pe locul 2, cu 4.64 milioane de tone, la o distanță mică de Franța, care a fost lider la aceste exporturi (4.97 milioane de tone). A fost nevoie de un război ruso-ucrainean pentru ca România să facă un pas în față și să preia statutul de lider la exporturile de cereale. Iar acest lucru a atras atenția și celui mai mare operator la bursa cereale american CME Group Inc. Care ia în considerare să tranzacționeze la bursă grâul românesc.

Grâul din regiunea Mării Negre, în atenția Bursei de la Chicago

Bursa de cereale de la Chicago este una dintre cele mai importante platforme mondiale de tranzacționare pentru derivate, iar în contextul actual, operatorul bursier analizează posibilitatea de a introduce un contract pentru grâul românesc. Grâul din regiunea Mării Negre a fost mult timp ignorat pentru că traderii de cereale și procesatorii agricoli nu au vrut să se implice în tranzacțiile cu produse rusești – actualul contract pentru grâul din această regiune a fost bazat pe prețul grâului rusesc (Rusia fiind unul dintre cei mai mari exportatori de cereale), însă acest preț s-a prăbușit în luna februarie a acestui an, ca urmare a invaziei rusești asupra Ucrainei – poți urmări evoluția prețurilor la bursa de cereale pe agrotrading.ro.

Momentan, negocierile sunt într-o fază preliminară – se pare că noul contract pentru grâul românesc ar fi decontat în numerar și ar avea la bază o estimare de preț realizată de compania S7P Global Platts. Nu este însă prima dată când cerealele românești ar fi prezente la bursa de cereale.

În perioada interbelică, în România a funcționat singura bursă de cereale din spațiul european

Puțini știu că în Brăila a funcționat în perioada interbelică singura bursă de cereale din spațiul european. Bursa de cereale și bunuri de la Brăila a fost înființată în anul 1882, iar aici se stabilea prețul cerealelor și se realizau tranzacții uriașe, cu zeci de mii de vagoane de cereale exportate pe an. Activitatea comercială din portul Brăila a crescut spectaculos datorită cererii mari de cereale românești, apreciate nu doar la nivel european, ci și mondial, pentru calitatea lor. În acel moment, România era al treilea mare exportator de cereale la nivel mondial, după Rusia și SUA. Dacă în anul 1884, prin portul Brăila au fost tranzacționat 13.381 vagoane de cereale, în 1901 numărul vagoanelor ajunsese la 97.852. De altfel, în perioada 1890 – 1910 s-au înregistrat cele mai multe tranzacții de cereale prin portul Brăila, îndreptate spre vestul Europei, Imperiul Otoman și Grecia.

Bursa de cereale din Brăila a fost în atenția Europei și a întregii lumi până la finalul primul război mondial, atunci când conjunctura economică a determinat un regres al activității.

Șansele ca România să mai aibă atât de multă putere pe piața cerealelor la nivelul european și mondial ca odinioară sunt destul de mici, însă faptul că țara noastră a fost intitulată din nou ”Grânarul Europei” este un mare pas înainte.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News