3 modalități prin care poți cumpăra o mașină pentru afacerea ta

106

Ai nevoie de noi autoturisme pentru afacerea ta, dar nu dispui de toată suma necesară pentru achiziție? Există câteva soluții financiare prin care poți intra în posesia bunurilor necesare, fără a afecta capitalul businessului tău.

 

Companiile din România aleg de cele mai multe ori să achiziționeze autoturismele necesare pentru dezvoltarea afacerii prin diferite metode de finanțare, cum ar fi prin leasing auto sau credit.

 

Există două tipuri de leasing, financiar și operațional. Cele două forme de finanțare au o serie de diferențiatori care pot reprezenta avantaje sau dezavantaje, în funcție de modelul de business. Astfel, înainte de a alege forma de finanțare pentru achiziționarea de bunuri, este important să te informezi corect, pentru a lua cea mai bună decizie pentru afacerea ta.

Particularitățile unui leasing financiar

 

Leasingul financiar pentru autoturisme reprezintă o formă de finanțare gândită special pentru companii. La semnarea contractului de leasing auto va trebui să achiți un avans din valoarea mașinii, însă nu vei fi nevoit să garantezi cu alte bunuri. În acest caz, garanția este reprezentată chiar de bunul solicitat.

 

La finalul perioadei contractuale, dacă alegi să plătești valoarea reziduală (parte din prețul total al mașinii), vei intra în posesia bunului. În caz contrar, autoturismul va fi predat societății de leasing, după plata ultimei rate contractuale.

 

Poți achiziționa atât autoturisme noi, cât și second hand, însă vei avea obligația de a încheia o asigurare completă CASCO.

Particularitățile unui leasing operațional

 

Forma de finanțare este ideală pentru companiile care știu încă de la început că la finalul perioadei contractuale vor să returneze autoturismul către societatea de leasing. Deși avansul este zero, iar serviciile de mentenanță revin de cele mai multe ori companiei de leasing, forma de finanțare nu permite trecerea bunului în proprietatea ta.

 

De asemenea, trebuie să știi că prin leasing operațional, poate exista o restricție la nivelul numărului maxim de kilometri pe care îi poți parcurge anual cu mașina solicitată. Această formă de leasing auto este de cele mai multe ori solicitată de companiile care au nevoie de flote auto de mari dimensiuni.

Particularitățile unui credit auto

 

Dacă optezi pentru un credit auto, va trebui să achiți un avans din valoarea mașinii pe care dorești să o achiziționezi. De asemenea, vei avea obligația de a încheia o asigurare full CASCO, iar polița va fi cedată către bancă. Va trebui să pui garanție mobiliară în favoarea băncii, până la rambursarea în totalitate a creditului tău.

 

Forma de finanțare este similară cu un credit de nevoi personale cu dobândă efectivă (DAE). Vei avea posibilitatea de a achiziționa orice autoturism nou sau rulat, cu condiția ca acesta să se regăsească în portofoliul dealerilor auto agreați de bancă.

 

În concluzie, fie că alegi un credit sau un leasing auto, asigură-te că te informezi corect în legătură cu fiecare formă de finanțare, pentru a putea lua cea mai avantajoasă decizie pentru afacerea ta. Cel mai important indicator pe care trebuie să îl ai în vedere este suma totală pe care trebuie să o rambursezi, fie că vorbim despre credit sau despre un leasing auto. Însă unele companii aleg metoda de finanțare și în funcție de alte considerente, cum ar fi perioada maximă de contract, rata lunară sau dobânda.

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News