6 obiceiuri simple care te vor ajuta să economisești bani

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Niciodată nu strică să ai niște bani în plus, mai ales atunci când constați la sfârșit de lună că veniturile au fost cam la același nivel cu cheltuielile. În astfel de situații, este bine să te gândești la niște soluții pentru a economisi câte ceva, iar pentru a-ți veni în ajutor, îți oferim câteva idei.

 

Planifică-ți activitățile zilnice

Un prim pas pentru a pune bani deoparte constă în planificarea activităților zilnice, astfel încât să știi în fiecare dimineață ce ai de făcut și care vor fi cheltuielile. Spre exemplu, dacă știi că vei întârzia mai mult la birou ia-ți de acasă câteva sandwich-uri pentru prânz, în loc să comanzi mâncare, sau să ieși să mănânci în oraș. De asemenea, planifică-ți și activitățile de week-end astfel încât să te distrezi și să te relaxezi fără să faci cheltuieli prea mari.

 

Fixează-ți un buget săptămânal

O altă modalitate eficientă de a economisi bani este stabilirea unui buget săptămânal de cheltuieli, pe care să încerci să nu îl depășești. Calculează suma de care ai nevoie săptămânal pentru mâncare, capsule de cafea, transport, și alte cheltuieli necesare și menține-te la acest nivel, evitând să arunci banii pe lucruri care nu sunt neapărat necesare.

 

Nu alerga după promoții și reduceri

Deși, la prima vedere, produsele vândute la promoție sau la reducere, te pot ajuta să faci economii,  în realitate te vor face să cheltuiești bani pe niște lucruri de care nu aveai neapărată nevoie. Prin urmare, rămâi insensibil la „superoferte” și la „promoții irezistibile” și nu cumpăra doar de dragul chilipirului.

Același lucru este valabil și pentru produsele cărora li se face publicitate intens, pe care trebuie să le comanzi doar dacă ai nevoie de ele, nu pentru a te convinge dacă sunt ca în reclamă. De multe ori se întâmplă să nu fie, iar atunci ai cheltuit niște bani degeaba.

 

Redu costul facturilor

Niște bani pot fi economisiți și prin eficientizarea consumului la utilități, fapt ce va duce la facturi mai mici. Eficientizare nu înseamnă că trebuie să citești la lumânare pentru a nu aprinde lumina sau să stai cu cinci rânduri de haine iarna pentru a nu da drumul la căldură. Este suficient să instalezi un termostat pentru a reduce consumul de energie termică, să folosești niște becuri economice, să nu folosești mașina de spălat doar pentru un tricou sau să nu lași televizorul să meargă non-stop. Par detalii nesemnificative însă, cumulate, vor determina o reducere a costurilor lunare pentru utilități.

 

Virează automat o sumă într-un cont de economii

Ziua în care îți intră salariul pe card este cea mai fericită din lună, iar tentația de-a face niște cheltuieli neplanificate este mare. Pentru a fi sigur totuși că îți vor rămâne și niște bani de pus deoparte din salariu e bine să direcționezi automat o anumită sumă către un cont de economii.

În acest sens trebuie, să vorbești cu reprezentanții băncii pentru a activa o astfel de opțiune, iar atunci când angajatorul îți virează banii pe card, suma respectivă merge direct în contul de economii.

 

Limitează-ți cheltuielile cu distracția în week-end

Mulți spun că nu se uită la bani atunci când vor să se distreze, dar trebuie să știi că există și modalități mai puțin costisitoare de distracție. Nu spune nimeni să nu te duci într-un club sau să nu pleci cu gașca la mare în weekend, însă nu trebuie să comanzi cele mai scumpe băuturi și cele mai sofisticate meniuri ca să te simți bine. Pe de altă parte, cu banii cheltuiți în club, poți să te distrezi mult mai bine la o terasă sau la un restaurant select. De asemenea, distracția nu se rezumă la ieșitul în oraș, ci poți merge într-o drumeție la munte sau la un picnic în natură, iar astfel de escapade sunt mai puțin costisitoare.

 

După cum vezi, metode de economisire există și sunt foarte simple, dar mai trebuie să ai și voința necesară pentru a reuși să pui deoparte o sumă cât de cât decentă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata