Obținerea unui credit în pandemie: 7 sfaturi pentru firmele românești

12

Aproape un sfert din portofoliul de credite corporate al băncilor era reprezentat de împrumuturi contractate de către firmele care au fost afectate într-o măsură importantă de pandemia de coronavirus (COVID-19), iar sectoarele asupra cărora pandemia COVID-19 a avut un impact ridicat au o importanţă semnificativă şi în economie, reprezentând 14% din numărul total al companiilor, contribuind cu 17% la valoarea adăugată brută şi angajând 21% din forţa de muncă, după cum menționa ultimul Raport asupra stabilității financiare, publicat de BNR la jumătatea anului trecut. În aceste condiții este de așteptat ca instituțiile de credit să manifeste o atenție sporită cu privire la firmele cărora le acordă credite.

Prin urmare, iată câteva sfaturi pentru dvs pentru a vă mări șansele, în această perioadă de pandemie, de a obține finanțările de care aveți nevoie.

1. Informați-vă cât mai mult

Acum, în perioada de pandemie există o mulțime de granturi alocate sub formă de asistență pentru redresarea societăților comerciale și pentru ieșirea din criză. Măsurile au drept scop accesul rapid la resurse financiare, astfel încât să se asigure păstrarea locurilor de muncă pentru salariații care activau în industriile puternic afectate de restricțiile impuse în contextul pandemiei, fiind vorba, în principal, de programul IMM Invest, plata șomajului tehnic de către guvern, plata unei indemnizații de reinserție a salariaților aflați în șomaj tehnic, avantaje fiscale precum suspendarea obligației de plată a unor taxe, bonificații la plata impozitelor etc. Fiecare dintre sumele obținute prin aceste granturi pot contribui la îmbunătățirea lichidităților firmei dvs. Multe dintre aceste granturi sunt oferite de UE sau autoritățile românești prin intermediul instituțiilor de credit, așa că un prim pas ar trebui să fie acela de a vă interesa la banca la care aveți conturile despre aceste facilități.

2. Fundamentați-vă corect solicitarea de finanțare

Sumele prevăzute a fi alocate prin granturile anunțate de guvern nu vor putea fi accesate fără un plan de afaceri solid, realizat pe termen lung, astfel că este esențial ca IMM-urile să gândească proiecte concrete de accesare a fondurilor, să decidă cu privire la investițiile pe care le urmăresc, să identifice fluxurile economice care pot fi automatizate și să își facă un plan de dezvoltare profesională a salariaților. Totodată, societățile trebuie să își evalueze îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru accesarea ajutorului de stat.

În cazul în care raționamentul de accesare a respectivelor fonduri, la momentul analizei a fost unul eronat, beneficiarul riscă anularea garanției/ solicitarea returnării granturilor acordate și/sau a sumelor subvenționate, după caz.

3. Digitalizarea contează

Sunt acordate și granturi pentru sprijinirea digitalizării IMM-urilor, în vederea automatizării fluxurilor economice și a educației digitale a angajaților. Deci, dacă aveți astfel de planuri nu ezitați să apelați la aceste finanțări. Astfel vă puteți disponibiliza sume care anterior erau prevăzute pentru această activitate. În plus, nu uitați că digitalizarea poate să vă aducă economii și în viitor, după implementarea sa.

4. Contactați creditorul existent sau căutați unul nou

Discutați cu banca dvs. pentru a analiza opțiunile de finanțare, restructurare sau amânări de plată pentru împrumuturile existente. Continuă să construiești relații cu instituțiile de creditare pentru accesul la credit. Începeți cu instituția de credit cu care ați colaborat cel mai mult în ultimul timp.

Explorează și ofertele altor instituții de credit.

5. Inventariați portofoliul posibilelor garanții

Un aspect la care instituțiile de credit se uită, atunci când acordă un credit este cel al garanțiilor. Faceți un inventar al posibilelor bunuri de care dispuneți și care pot fi puse ca garanții. Informați-vă și despre posibilitățile ca finanțarea primită să fie garantată printrun fond de garantare a creditelor. Consultați și ofertele firmelor de asigurare pentru a vedea dacă au polițe de asigurare pentru neplata creditelor sau pentru alte evenimente nedorite ce pot fi generate de pandemie (de exemplu, întârzieri în livrarea comenzilor, ca urmare a întârzierii obținerii materiilor prime de la furnizori).

6. Abonați-vă la newslettere pentru a fi la curent cu noutățile

Înscrieți-vă pe liste de e-mail ale camerelor de comerț, instituțiilor de credit cu care colaborați, organizațiilor regionale și locale de afaceri pentru informații despre noi oportunități de finanțare, inclusiv subvenții. Deși este disponibilă asistență financiară, ea poate fi limitată.

7. Reduceți pe cât posibil expunerile la riscul pandemic

Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți online. Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care, statistic, iau contact un număr foarte mare de persoane.

Pe cât de mult posibil, folosiți aplicații de internet banking pentru operațiunile cotidiene. Cu astfel de aplicații puteți accesa aproape toate funcționalitățile sau produsele bancare, oriunde și oricând. Există chiar posibilitatea de a obține credite rapide online pentru afaceri.

Sfat

Trebuie să deveniți creativi în ceea ce privește modalitățile de a economisi bani pentru a vă mări lichiditățile. Trebuie să vă gândiți la oportunități pentru noi fluxuri de venituri – în plus față de solicitările de subvenții și împrumuturi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata