Soluții de finanțare pentru antreprenorii aflați la început de drum

Un ajutor nesperat apare acum în pandemie: facilitati cu dobanzi subventionate, in conditiile prevazute de legislatia specifica și fără comisioane de garantare sau acordare.

Aflați la început de drum, în primii ani ai dezvoltării afacerii, antreprenorii pot beneficia în momentul de față de finanțări prin Programul IMM Invest România și Subprogramul Agro IMM Invest. Acestea permit întreprinderilor (inclusiv IMM-urilor și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar) afectate de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile necesare pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite garantate de către FNGCIMM în numele și în contul statului, prin Ministerul Finanțelor.

Avantajele creditelor oferite prin Programul IMM Invest România și Subprogramul Agro IMM Invest

Creditele acordate prin acest Program/Subprogram sunt deosebit de avantajoase, beneficiind de dobanda subventionata in  proporție de 100%, de catre Stat (care este compusă din Robor la 3 luni + 2%/an sau 2,5 %/ an), pe o perioada de 8 luni de la data acordarii creditului și nu se percep comisioane de risc si administrare a garantiei emise de catre FNGCIMM sau alte comisioane de acordare a facilitatilor.

Statul poate garanta pâna la 90% din valoarea creditelor, in functie de tipul companiei si tipul finantarii accesate.

Perioada de finanțare este de până la 72 de luni  pentru creditele de investitii, respectiv pana la 36 de luni pentru creditele capital de lucru, iar pentru creditele de investiții puteți beneficia de o perioadă de grație de până la 18 luni în cazul creditelor acordate în cadrul Programului IMM Invest România, respectiv 24 luni în cazul creditelor acordate în cadrul Subprogramului Agro IMM Invest. De asemenea, pentru Subprogramului Agro IMM Invest, solicitanții vor beneficia de o componentă nerambursabilă în valoare de maximum 10% aplicată la valoarea finanțării garantate, iar rambursarea creditelor va fi una flexibilă, adaptată specificului agricol, putându-se efectua în cel puțin două rate pe an.

Beneficiarii acestor finanțări sunt eligibili în cadrul programului/subprogramului dacă la data acordării creditului îndeplinesc cumulativ criteriile de eligibilitate prevăzute in Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare, în Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare, în Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19, precum și criteriile de eligibilitate ale băncii.

Ce sume pot fi accesate?

Microîntreprinderile pot accesa finanțări de maximum 500.000 lei pentru capital de lucru, garantate de stat în procent de maximum 90% sau maximum 5.000.000 lei pentru capital de lucru, garantate de stat în procent de maximum 80%, respectiv finanțări de până la 10.000.000 lei pentru investiții, garantate de stat în procent de maximum 80%;

Întreprinderile mici pot obține finanțări de maximum 1.000.000 lei pentru capitalul de lucru, garantate de stat în procent de maximum 90% sau maximum 5.000.000 lei pentru capital de lucru, garantate de stat în procent de maximum 80%, respectiv finanțări de până la 10.000.000 lei pentru investiții, garantate de stat în procent de maximum 80%;

Întreprinderile mijlocii pot beneficia de o valoare maximă a creditelor pentru capital de lucru ce nu poate depăși suma de 5.000.000 lei, iar a celor pentru investiții nu va putea depăși suma de 10.000.000 lei, garantate de stat în procent de maximum 80%;

Întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie pot accesa finanțări de maxim 5.000.000 lei pentru capitalul de lucru, iar pentru investiții suma maxima nu poate depasi 10.000.000 lei, garantate de stat în procent de maximum 80%.

Cum puteți obține finanțare?

Primul pas este acela de a aplica pe site-ul www.imminvest.ro, unde bifați opțiunea pentru Programul IMM Invest România, respectiv Subprogramul Agro IMM Invest.

Apoi alegeți bancă parteneră.

Completați online toate datele de identificare, semnați și atașați declarația IMM în format .pdf.

Dacă sunt respectate condițiile de eligibilitate, primiți un acord de principiu din partea FNGCIMM și un număr de înregistrare.

În baza deciziei FNGCIMM, banca parteneră analizează solicitarea și o retrimite spre analiza finală către FNGCIMM.

După răspunsul final primit de la FNGCIMM privind acordarea/respingerea garanției, veți primi decizia finală și respectiv suma solicitată în cazul în care finanțarea a primit undă verde.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata