Românii din Spania îşi doresc dublă cetăţenie

Foto: capital,ro
73

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat miercuri, 23 noiembrie 2022, că poartă un dialog deschis cu Guvernul de la Madrid pentru a rezolva cererea a circa un milion de români de a avea dublă cetățenie, în contextul în care Spania nu permite ca cetățenii săi să aibă cetățenie dublă.

Circa un milion de români care locuiesc în Spania vor să aibă dublă cetățenie

În acest sens, premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat, totodată, că Guvernul de la București se străduiește să schimbe lucrurile în România „și să încurajeze cât mai mulți români care trăiesc acum în străinătate să se întoarcă acasă”.

În afirmaţiile sale, „Posibilitatea păstrării cetățeniei române și în același timp obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei românești din Spania. Avem un dialog deschis și sincer pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluții pentru a satisface acest interes puternic al diasporei noastre, ținând cont de sensibilitățile ambelor părți.

Legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității românești foarte puternice din țara dumneavoastră, cetățeni fideli ai statului spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și a economiei Regatului Spaniei. Aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în țara dumneavoastră.

Comunitatea românească este bine integrată și foarte activă și, în același timp, este un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Le mulțumesc cetățenilor și autorităților spaniole pentru primirea călduroasă și integrarea românilor”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă într-un interviu acordat pentru publicația spaniolă La Razon.

De altfel, această declarația sa a venit în contextul în care el a afectuat, miercuri, o vizită oficială în Spania, unde are loc prima şedinţă comună a Guvernului de la București și a Guvernului de la Madrid, găzduită la Castellón de la Plana. Aceasta este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând şi aniversarea, în 2023, a zece ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol.

Cu acest prilej, Nicolae Ciucă se va întâlni personal cu preşedintele Guvernului de la Madrid, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, cu care va susţine şi o conferinţă de presă comună. Premierul României va discuta, de asemenea, și cu reprezentanţii comunităţii românilor din Spania.

Guvernul de la București vrea să consolideze exporturile tradiționale românești către Spania

În cadrul aceluiași interviu, Nicolae Ciucă a anunțat că el consideră „deosebit de relevantă o cooperare economică solidă, precum și tot ceea ce ține de dosarele europene”, de la utilizarea fondurilor UE, inclusiv prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, până la tranziția energetică și cooperarea militară ca membri ai Alianței Atlanticului de Nord.

Aşadar, „Aș dori să mulțumesc Spaniei pentru contribuția sa continuă în sprijinul sistemului de apărare aeriană din România, prin desfășurarea de patrule aeriene și recenta instalare a unui radar cu rază lungă de acțiune. Acesta este un angajament extrem de important pentru securitatea europeană și euro-atlantică.

Pe plan economic, sperăm ca tendința ascendentă a relațiilor noastre comerciale să indice o revenire cât mai curând posibil la nivelurile anterioare pandemiei. Cooperarea economică a fost favorizată de prezența în creștere a investițiilor spaniole, care profită de oportunitățile importante oferite de economia românească, precum și de legăturile sociale, culturale și umane existente. Dorim să consolidăm exporturile tradiționale românești către piața spaniolă (sectorul auto, industria echipamentelor electrice și industria automatizărilor), dar și să creștem exporturile în sectoare care oferă noi oportunități, cum ar fi cele legate de transformarea digitală”, a adăugat premierul României.

Sursa: Capital.ro