Un ciclon polar lovește România, catalogat de cod roşu

150

Este alertă maximă în Europa. Nici România nu scapă. Se anunță temperaturi scăzute, influienţate de prezența unui ciclon polar. A fost deja emis cod roșu de ger.

Este vestea momentului despre vreme. Un ciclon polar va lovi Europa. Și România va fi direct vizată. Ciclonul vine spre estul Europei și va determina scăderea temperaturilor, în mai multe țări fiind emis cod roșu de ger.

Mai multe detalii despre acest subiect a dat meteorologul ANM, Alina Șerban. Ea a explicat în ce măsură va fi afectată țara noastră de acest ciclon polar.

În afirmaţiile sale, „Vorbim de o formațiune depresionară extinsă în parte de nord, nord-vest, și cu deplasare către estul Europei, care a înglobat o masă de aer rece, ce a determinat scăderi ale valorilor termice chiar și în țara noastră”, a spus Șerban.

Temperaturi mai modeste în zilele următoare

Aceasta a arătat că pe parcursul zilei de ieri, s-a răcit partea de sud-est a teritoriului României, semnificativ chiar, față de intervalul anterior în care am avut temperaturi de primăvară, chiar de început de vară.

Astfel, „Astăzi și în zilele următoare vorbim de temperaturi mai modeste. De subliniat este vântul, care prezintă și va continuă să prezinte intensificări în majoritatea regiunilor. Pe parcursul zilei de astăzi, și prima parte a zilei de mâine, în sudul și estul țării noastre. Intensificări de 45-55 km/h, iar izolat chiar 60-70 km/h. Viteze mai mari ale vântului vor fi în zonele de munte, peste 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri vorbim de rafale de 100-110 km/h, asociate și cu ninsoare, astfel încât va determina viscol și vizibilitate redusă în zona respectivă”, a explicat reprezentantul ANM.

Când și unde va lovi ciclonul polar în România

În contextul explicaţiilor acesteia, vor fi precipitații în toată jumătatea de nord a țării noastre, însă vor fi pe arii restrânse, nu foarte însemnate cantitativ, și în general sub formă de ploaie.

Aşadar, „Această masă de aer rece se va resimți în zona țării noastre, în zilele următoare, în mod deosebit în jumătatea estică.”, a spus Alina Șerban, la Antena 3 CNN.

De altfel, a fost emis cod galben de ninsori și viscol în 23 de județe până vineri, 6 ianuarie. Avertizarea este valabilă până pe 6 ianuarie, ora 12:00. În această perioadă, la munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1700 m), rafalele vor depăși 100…120 km/h și temporar va ninge viscolit. Vineri, 6 ianuarie, vântul va prezenta în continuare intensificări, în special în Carpații Meridionali, local în sudul țării, precum și în est, de până la 65-75km/h. În același timp, vor sosi ploi, în special în nordul țării, și ninsori în zonele înalte de munte, s-a arătat în prognoza meteo ANM.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online