USR vrea să încurajeze cetățenii să investească în metode alternative de producție a energiei

23

În prezent, USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice.

În acest context, formațiunea a explicat că ideea proiectului a apărut în contextul în care prețul energiei a explodat în ultimul an.

Astfel, „Ideea proiectului a apărut în contextul în care prețul energiei a explodat în ultimul an și nu sunt anticipate reduceri într-un viitor apropiat. În prezent, unii cetățenii beneficiază de măsuri de plafonare a prețului la energie, însă vor avea un șoc economic de la 1 aprilie 2023, când măsurile de ajutor direct vor ajunge la final”, a transmis USR într-un comunicat.

În contextul energetiv, Cristina Prună, deputat în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, afirmă că e nevoie de stimulente la toate nivelurile pentru a vedea un impact semnificativ la nivelul facturilor.

Impactul creșterii prețurilor la consumatorii finali va fi resimțit din ce în ce mai puternic

În contextul social, „Impactul creșterii preţurilor la consumatorii finali va fi resimțit din ce în ce mai puternic de români și în special de consumatorii vulnerabili. Măsurile în vigoare astăzi nu ating cauza creșterii exponențiale a prețurilor și nu pot fi sustenabile pe termen lung. Avem programul Casa Verde Fotovoltaice cu un buget impresionant, dar care sub coordonarea Administrației Fondului pentru Mediu se desfășoară greoi și cu foarte multe blocaje.

În opinia sa, „E nevoie să acționăm pe toate planurile, inclusiv la nivelul consumatorului casnic. Prin acest proiect de lege ne dorim să sporim numărul prosumatorilor, adică a celor care devin mici producători de energie, iar gospodăriile să devină mai eficiente energetic prin adoptarea de soluții moderne. Mergem în aceeași direcție a reducerii taxelor, precum TVA-ul, pentru a stimula adopția acestor soluții”, a declarat Cristina Prună.

La rândul său, Senatorul USR, Adrian Wiener, declară că statul român trebuie să devină un partener pentru cetățean în această criză majoră a energiei.

Aşadar, „Suntem datori să propunem soluții prin politici publice. Scăderea consumului de energie este esențială pentru a trece prin șocul creșterii uriașe a prețurilor. Sunt convins că accesibilizarea costurilor pentru soluțiile tehnice de creștere a eficienței energetice este un lucru esențial pe care trebuie să îl facem acum, prin descărcarea prețului de TVA. Este o componentă critică pentru atingerea independenței energetice a României”, a declarat Adrian Wiener.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata