4 trucuri utile de întreținere a canapelei

Canapeaua este una din piesele de mobilier indispensabile în aproape orice locuință. Aici te poți tolăni în siguranță și confort după o zi obositoare de lucru, dar este și locul ideal de unde urmărești un film bun sau serialul  preferat alături de cei dragi. Datorită utilizării sale, canapeaua este însă și unul din obiectele de mobilier din locuință care se deteriorează cel mai frecvent. 

Dacă nu ai posibilitatea de a o schimba sau de a-ți achiziționa una nouă pe cât de des ai dori, îți oferim mai jos patru trucuri utile care te vor ajuta să protejezi și să întreții în siguranță canapeaua ta, astfel încât să te poți bucura de ea pentru un timp cât mai îndelungat.

  • Retapițează.

Una din modalitățile cele mai utile de a folosi în continuare o canapea pe care nu dorești să o înlocuiești este să o retapițezi. De multe ori piesele de mobilier din lemn masiv, chiar dacă au vechime mai mare, au o structură mai bună decât unele noi și moderne, pentru care ar trebui să scoți din buzunar, în plus, o sumă mai mare de bani. De asemenea, poate că preferi structura vechii tale canapele, care îți oferă un anumit tip de confort sau susținere a spatelui și a șezutului.

Retapițarea canapelelor, fotoliilor sau a unor scaune vechi folosind materiale noi, moderne va oferi un aspect înnoit vechilor piese de mobilier și te va scuti de o investiție financiară mult mai mare. Apelează la această modalitate atunci când vrei să schimbi materialul și culoarea respectivelor piese vechi și uzate, dar de calitate bună. 

Tot ce ai de făcut în acest caz este să apelezi la ajutorul unui specialist, deoarece doar în acest fel vei reuși să obții calitatea dorită. Atelierul de recondiționare trebuie ales cu grijă, deoarece acestea sunt tot mai greu de găsit. Apelează de preferință la un atelier de retapițare care lucrează cu meșteri care stăpânesc bine această meserie, care îți pot oferi un preț bun și un termen de execuție realist. 

  • Folosește huse sau folie protectoare.

Un procedeu simplu și la îndemână pentru a proteja materialul canapelei, dar și pentru a-i oferi o întreținere pe termen lung, este să o acoperi cu ajutorul unei huse pentru canapea. Acest material protector, realizat de obicei din țesătură elastică, se aplică deasupra canapelei și oferă protecție pe termen lung. Dacă îți dorești un alt design, culoare sau textură, poți înlocui cu ușurință husa elastică cu una nouă, deoarece aceasta nu este o investiție costisitoare.

Fiind elastică, husa de protecție se poate întinde pe toată lungimea canapelei și în orice direcție, fiind astfel potrivită pentru mai multe dimensiuni. Dacă mărimea canapelei este între două mărimi de husă, este de preferat să alegi o husă mai mare, deoarece excedentul de material se poate ascunde cu ușurință în spațiul dintre spătar și șezut. Cu ajutorul unui rulou de fixare din spumă de polietilenă poți stabiliza și fixa cu ușurință husa pe canapea, pentru ca aceasta să arate impecabil. Întreținerea husei este la fel de simplă, pentru că se poate scoate și spăla cu ușurință.

Pe motoarele de căutare de mobilier găsești huse de canapea din țesături moderne, rezistente și în orice variante de culoare sau textură, potrivite astfel pentru orice fel de interior. Dacă materialul canapelei tale este piele sau piele ecologică, o astfel de husă de protecție te va feri de răcoarea pe care aceasta o oferă. Este o investiție bună și dacă ai animale de companie, pentru că o poți schimba oricât de des dorești. 

  • Atașează folii transparente sau colțuri din sisal pentru animalele de casă.

În cazul în care ai animale de casă, poți folosi folii protectoare transparente sau bucăți de sisal, pe care să le amplasezi pe colțurile canapelelor. Aceste materiale oferă protecție canapelei, scaunelor sau fotoliilor în zonele în  care sunt aplicate, deoarece le vor feri de zgârieturile produse de micile patrupede. 

O bucată de material realizată din sisal, așezată pe colțul de la canapea, este ideală pentru ca micile feline ale casei să își exerseze aici una din activitățile lor preferate, și anume ascuțitul gheruțelor. La fel, o folie transparentă, invizibilă cu ochiul liber pentru cei din jur, va proteja canapeaua dar le va descuraja pe micile feline să continue acest fel de acțiune. 

  • Curăță cu aburi.

Poți întreține cu ușurință canapeaua sau fotoliile dacă apelezi la servicii profesionale de îndepărtare a murdăriei, mai ales în momente cheie cum sunt cele de dinainte de sărbători, când îți dorești o curățenie mai mare. Astfel de ateliere de igienizare folosesc aparate cu aburi, dar și soluții speciale de curățare care vor îndepărta mucegaiul sau alergenii din material. 

O astfel de metodă de întreținere și curățare profesionistă te va ajuta să redai culoarea și prospețimea materialului de pe canapea sau fotolii, și e recomandată mai ales atunci când dorești o igienizare rapidă, mai amplă, a locuinței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata