Cum se alege cea mai bună moară de cereale pentru gospodăria ta !

21

Unele dintre cele mai folosite plante de către români și nu numai, sunt cerealele. Porumbul, de exemplu, este foarte cultivat la noi în țară și de aceea, trebuie să ai la îndemână acele metode prin care prelucrarea lui să fie cât mai eficientă. Există o mulțime de aparate, echipamente și utilaje care să te ajute în scest scop, iar moara de cereale este esențială.

De-a lungul timpului, aceste utilaje au fost mereu optimizate astfel încât munca ta să fie mult mai ușoară, și nici să dureze prea mult. Dacă și tu ai în plan o astfel de achiziție pentru gospodăria ta, atunci rândurile de mai jos sunt perfecte, pentru că te ajută cum să alegi cea mai bună moară de cereale pentru nevoile tale.

 

Tipuri de mori

 

Există numeroase tipuri de mori de cereale, ceea ce face ca alegerea să fie destul de dificilă. Astfel, avem de a face cu mori industriale sau casnice, elestrice sau manuale. De aceea, trebuie să te gândești cu atenție la nevoile tale, și să o alegi pe cea care corespunde cel mai bine, dar și care nu îți dă bugetul peste cap.

 

Dacă intenționezi să folosești respectiva moară în gospodăria ta, doar pentru nevoile tale și ale apropiaților tăi, nu ai nevoie de un produs masiv. În schimb, dacă intenționezi să îți faci o afacere din acest gen de activitate, este de la sine înțeles că ai nevoie de acele mori industriale, recunoscute pentru faptul că mărunțesc rapid și eficient boabele, chiar și când este vorba despre o cantitate mare.

 

De asemenea, aceste mori sunt perfecte pentru a mărunți bine hrana pentru animale, care devine în acest fel mult mai ușor de digerat. O moară de porumb este chiar esențială atunci când ai parte de o gospodărie bine închegată.

 

Moara manuală

 

Mărunțirea boabelor nu este chiar atât de rapidă, dar ai parte de multe satisfacții, pentru că simți mai bine întregul proces. Cu ajutorul acestei mori manuale poți măcina multe cereale, dar și nuci sau semințe, și se pretează să fie folosite atât în interior, cât și exterior. În urma măcinării nu rezultă praful dat de cele electrice, doar că cerealele vor fi măcinate ceva mai grunjos. Atenție, este destul de grea și este nevoie să fie montată pe o suprafață plană, foarte solidă.

 

Moara electrică

 

Foarte ușor de utilizat și manevrat, aceste mori sunt folosite în special pentru obținerea făinii pentru pâine și alte produse de panificație și patiserie. Mărunțirea are loc rapid, dar dezavantajul lor este că sunt destul de gălăgioase și au nevoie de curent electric pentru a funcționa. Nu se pretează să fie folosite pentru nuci și semințe, deoarece în acest fel îi vei da peste cap mecanismul.

 

Moara combinată

 

Este o alegere foarte potrivită, pentru că se potrivește pentru toate cerințele tale. Vei putea măcina fin sau mai grunjos, și nu depinzi neapărat de curentul electric pentru a o folosi. Utilizarea lor este ușoară, dar tot trebuie să ții cont de recomandările primite de la producător. Fie că vrei să macini ceva hrană pentru animale sau ai nevoie de niște făină pentru pâine de casă delicioasă, acest tip de moară se va achita așa cum trebuie de sarcinile trasate de tine.

 

Criterii după care îți alegi moara dorită

 

După cum spuneam ceva mai sus, există multe modele de astfel de mori, așa că trebuie să îți faci alegerea cu simț de răspundere. Sunt unele criterii după care să te ghidezi atunci când îți faci alegerea, pe care ți le prezentăm și noi în rândurile următoare.

 

Viteză

 

Evident, cu cât o moară este mai rapidă, cu atât mai bine. Vei reuși în acest fel să îți duci la bun sfârșit treburile, fără să pierzi timp prețios, pe care l-ai putea folosi pentru alte munci prin gospodărie, sau pur și simplu pentru a te relaxa.

 

Căldură

 

Atunci când cerealele sunt măcinate se produce destul de multă căldură, care crește pe măsură ce timpul de măcinare sau viteza cresc la rândul lor. Pentru a nu deteriora glutenul sau alte substanțe nutritive din cereal, temperatura ar trebui să nu depășească 70 de grade Celsius, așa că vezi ce poți face în acest sens.

 

Plăci de măcinat

 

Sunt cele care ajută ca procesul de măcinare, fărâmițare să aibă loc în cele mai bune condiții, prin urmare ai nevoie de plăci de foarte bună calitate, și care să corespundă cel mai bine cerințelor tale.

 

Zgomot

 

O moară electrică poate fi destul de zgomotoasă, ceea ce uneori este destul de dificil de suportat. Discută acest aspect cu specialiștii de la magazinul de unde îți faci alegerea, să îți ofere acel produs care să nu fie atât de zgomotos – dacă acest criteriu contează pentru tine, dar care să ofere și rezultate finale de calitate.

 

Putere

 

Aici este vorba despre timpul pe care îl ai de așteptat până când boabele sunt măcinate. Evident, avem aici în vedere acele mori electrice.

 

Cum știu că am ales cea mai bună moară?

 

Este și normal să ai astfel de incertitudini, de aceea îți vom spune că încă de la început trebuie să alegi cu atenție. Ai nevoie de o moară manuală sau electrică? Cea manuală are nevoie de mai mult timp pentru a măcina, iar rezultatul este ceva mai grunjos. Rapiditatea și finețea făinii sunt caracteristicile unei mori electrice, dar care însă consumă destul de mult curent electric.

 

De asemenea, morile manuale nu lasă mult praf, în timp ce la cele electrice ai parte de destul, ceea ce poate fi o problemă dacă prin zonă sunt persoane care suferă de alergii sau afecțiuni respiratorii. Tu trebuie șă știi care este cea care corespunde cel mai bine cerințelor tale, dar și bugetului, așa că alegerea îți aparține. Noi doar am încercat să o facem mai ușoară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata