Cum te ajută pompele de căldură să scazi factura la încălzire?

15

Te muți de la apartament la casă? Ai avut centrală electrică la bloc și nu ai mai vrea costuri ridicate la plata furnizorului de energie electrică? Te bate gândul unei centrale pe gaz, însă te sperie ideea restricțiilor la montare, a reviziilor și mai mult decât atât, ți-e teamă de prețul mărit la care ar putea ajunge gazele? Este firesc că odată cu achiziția/construcția unei case să ai un plan pe termen lung, iar astăzi avem la dispoziție pompe de caldură moderne al căror principiu se bazează pe energia regenerabilă și reducerea emisiilor de bioxid de carbon.

Facturi scăzute lună de lună, economii vizibile pe termen lung

Cu siguranță ți-ai facut un calcul al cheltuielilor pe care le-a implicat casa. Întotdeauna există dorința de cel mai bun raport calitate-preț. Te gândești la confortul termic și la o solutie avantajoasă din punct de vedere finnaciar? Atunci uită de centralele pe lemne, gaz sau electrice.

Există tehnologia pompelor de căldură sol-apă (numite și geotermale). Investiția financiară este una semnificativ mai mare decât in cazul centralelor clasice, însă dacă privești pe termen lung, vei vedea avantajele.

Ce se întâmplă mai exact? Plătești mai mult investiția pe care o faci inițial, însă ulterior lună de lună plătești o factură mult mai mică pentru încălzirea casei tale. Așadar in timp, de-alungul anilor, această economie înseamnă implicit că îți câstigi banii înapoi pe care i-ai investit pentru execuția acestui sistem modern (pompă de caldură, foraj geotermal, rezervor pentru apă caldă, camera tehnică).

Pentru o casă de 120 mp construită cu izolație termică, așadar potrivit standardelor actuale, factura lunară la curent, grație pompei de căldura, nu va depăși 200 lei.

În comparație cu centralele pe combustibil lichid sau gaze, costurile cu instalația pompelor de căldură se reduc și datorită faptului că nu necesită întreținere specială, revizii. Foarte important, durata de viață este foarte lungă, de până la 50 de ani.

De știut despre pompele de căldură

Pompele de căldură sunt de mai multe tipuri: sol-apă, apă-apă, aer-apă. Cele mai frecvent utilizate și cu cea mai mare eficiență sunt pompele de căldură sol-apă (geotermale). Acestea folosesc energia stocată în pământ. Pământul are înmagazinat o cantitate inepuizabilă de energie sub formă de căldură, ce se află constant (indiferent că este iarnă afară) la o temperatură de aproximativ 12 grade Celsius.

Pompa de căldură sol-apă extrage căldura din pământ pentru a o transfera în locuință. Acest lucru este posibil datorită unui sistem complet compus din foraje (săpături la adâncimi de 70 – 140 metri), pompa de căldură și sistemul de încălzire ales pentru casă (de exemplu încălzire prin pardoseală).

Pompele de căldură asigură atât căldură pe timpul iernii, răcirea pe parcursul verii și apă caldă menajeră.

Pompa de caldură depășește semnificativ nivelul de randament al centralelor pe bază de combustibil lichid sau gazos.

Pompele de căldură sunt utilizate cu succes în țări unde iernile sunt severe, precum Suedia, Austria, Eleveția. De asemenea, peste hotare tehnologia pompelor de căldură este încurajată din plin, datorită protejării mediului, astfel guvernele au acordat subvenții. În Eleveția, de exemplu, au fost oferite reduceri semnificative de preț, la fel și în Germania, iar alte țări le-au urmat exemplul.

Investesti in confort, durabilitate, facturi scazute, protejarea mediului cu pompele de caldura!

 

Sursa foto:

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata