Obține un aspect premium pentru profilele de aluminiu prin vopsire electrostatică !

18

Vopsirea electrostatică, un proces descoperit și implementat deja de mai bine de jumătate de secol, este în ziua de azi mult mai utilizat și mai accesibil că oricând. Dacă în trecut astfel de vopsitorii erau întâlnite numai în cadrul marilor companii, fiind nevoie de spatii și echipamente speciale în care și cu care o suprafață să fie pregătită corespunzător și apoi vopsita eliminând toți factorii de risc, nu preprezenta un proces atât de ușor de realizat. Cu toate acestea, procesul a suferit diverse schimbări în timp iar aparatura necesară a devenit mai ușor de procurat și de utilizat astfel încât și firmele mici și-au putut permite de organizeze mici ateliere de vopsire în câmp electrostatic.

Vopsirea în camp electrostatic reprezintă un proces chimic ce consta în inducerea unei sarcini negative pe suprafață ce se dorește a fi vopsita în timp particulelede vopsea aplicate sunt încărcate cu sarcini pozitive, fiind obținută astfel o aderență totală a acestora la suprafață și astfel și o rezistență foarte mare a stratului de vopsea rezultat. Asta pentru că vă fi obținut un efect de magnet, particulele de vopsea fiind astfel atrase în continuu de suprafață de contact.

Ca și în ziua de azi, singurele care pot fi vopsite cu ușurință sunt suprafețele metalice ce pot conduce curent electric cu sarcini negative. Cu toate acestea, au fost găsite soluții și pentru suprafețe realizate din alte materiale, precum lemnul, unde plăcile din MDF, un compus lemnos, poate fi vopsit electrostatic prin inducerea de curent pe suprafață umeda a acestuia. Deși lemnul nu este un conductor și nici măcar semiconductor, apa este și astfel, suprafață umeda poate fi vopsită.

Comparativ cu celelalte procedee de vopsire, desi este mai greu de realizat datorita mediului necesar și aparaturii dar și prețurilor mai mari, vopsirea în camp electrostatic este mult mai avantajoasa în ceea ce privește calitatea produsului final și ca aspect dar și ca rezistență. Și mai mult de atât, nu se risipește vopsea mai deloc, datorită efectului de magnet mai sus menționat, prin care, cât timp este respectata distanța maximă de la la care să fie pulverizată vopseaua, particulele sunt practic ghidate, atrase, către suprafață de contact și astfel, nu se vor pierde.

Unul dintre principalele domenii industriale în care se utilizează de mult timp vopsirea electrostatica este domeniul auto, unde caroseriile dar și diverse piese sunt vopsite astfel. Este aleasa aceasta metoda atât prin faptul că stratul obținut este mult mai rezistent la acțiuni mecanice dar și chimice, de la umiditate și căldură foarte mare până la agenți de curățare și nu numai. De asemnea, faptul că orice suprfata nu necesita decât aplicarea unui singur strat înseamnă că pe termen lung, la un număr mare de procese, acest tip de vopsire devine și mai ieftin și mai avantajos.

Așadar, în cazul altor procese de vopsire, este nevoie nu doar de un singur strat ci mai degrabă de doua sau chiar mai multe, care trebuie aplicată după uscarea celui precedent, ceea ce înseamnă că este astfel nevoie și de mai mult timp de așteptare. Iar acolo unde avem de-a face cu spatii greu accesibile, este și mai dificil, pentru că, și cu o pensula dar și cu un pistol de pulverizare, cu vopsea normală, fie vă fi risipita foarte multe, fie straturile obținute vor fi neuniforme, se vor crea bule sau cute ce pot afecta nu doar aspectul dar și funcționalitatea unei piese.

Printre numeroasele obiecte, suprafețe și spatii ce pot fi vopsit se afla și profilele de aluminiu, utilizate în numeroase aplicații, atât cel auto mai sus menționat cât și în construcții, amenajări intrioare și exterioare și nu numai. Exista numeroase firme care se pot ocupa cu vopsire electrostatica profile aluminiu. Comparativ cu fierul, aluminiul ar o rezistență și mai mare la umiditate însă și acesta poate fi afectat în timp. Astfel, este indicata și vopsirea să, cea în camp electrostatic putând fi ușor de realizat, că în cazul fierului sau oțelului.

De la garduri și porți de acces, balustrade, decorațiuni, balcoane, terase și multe alte structuri, aluminiul poat fi utilizat cu succes și oferă un aspect frumos chiar și în forma să naturală, așa cum îl cumpăram. Vopsit poate deveni chiar și mai frumos, vopseaua electrostatică oferind un aspect de sticlă, lucios și fin la atingere.

De la o vopsitorie la alta pot fi procesate obiecte și suprafețe de diverse dimensiuni și în anumite culori. Un mare avantaj este acela că nu se vă realiza amestec intre culori daca nu se dorește asta, dat fiind faptul că toate particulele sunt încărcate pozitiv și astfel, se resping intre ele. Se poate opta pentru o singura culoare, culori separate sau combinații de culori, ce se pot obține prin procede speciale. Pe lângă metoda mai sus menționată, de vopsire a lemnului, o alta de vopsire a altor suprafețe este aceea de a plasa o suprafață metalica sub cea nemetalică ce se dorește vopsită, care vă fi încărcată negativ. Prin asta, particulele de vopsea vor putea adera și la suprafață nemetalică.

Ca și alte vopseluri, și cea încărcată electrostatic poate întâmpină dificultăți daca suprafață nu este curățată corespunzător, asta aducandu-ne la un alt avantaj al unei vopsitorii electrostatice. Curățarea se face și prin sablare dar și prin ștergerea cu agenți speciali de curățare care să înlăture praful, uleiurile și orice alte particule care pot împiedică aplicarea vopselei pe o anumită suprafață.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata