Rusia și Ucraina se acuză reciporc pentru bombardamente din apropierea centralei nucleare Zaporojie

40

În prezent, Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardamente pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, pe care Rusia o controlează în sudul Ucrainei. Un consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski a calificat drept „bizare” încercările semnalate de Occident de a convinge Ucraina să negocieze cu Rusia, având în vedere recentele progrese ale forțelor ucrainene în nord-estul și sudul țării.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc

În afirmaţiile sale, „Încetarea ostilităților nu garantează o pace durabilă. Rusia caută acum un scurt armistițiu, un răgaz în care să-și refacă forțele. Acceptarea unor concesii asupra integrității teritoriale și suveranității noastre nu poate fi numită pace. Compromisurile morale vor conduce la noi vărsări de sânge. O pace durabilă și justă nu poate fi decât rezultatul nimicirii capacității agresive a Rusiei.”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

La rândul său, consilierul cheie al lui Volodimir Zelenski, a anunțat că nu este de acord cu încercările Occidentului de a împinge Ucraina spre masa negocierilor cu Moscova.

Astfel, „Sunt demersuri bizare care echivalează cu o cerere de capitulare.”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul cheie al președintelui ucrainean, potrivit France24.

Recent, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), instituția de supraveghere nucleară a ONU, a condamnat atacul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, cerând ca cei care au provocat exploziile să înceteze imediat.

Armata rusă ataca din nou în Herson

Rusia și-a retras luna aceasta forțele din orașul Herson, situat în sudul țării, și a mutat o parte dintre ele pentru a întări pozițiile din regiunile estice Donețk și Luhansk, o zonă industrială cunoscută sub numele de Donbas.

În precizările sale, „Cele mai crâncene bătălii, ca și până acum, sunt în regiunea Donețk. Deși astăzi au fost mai puține atacuri din cauza înrăutățirii vremii, cantitatea de bombardamente rusești rămâne, din păcate, extrem de mare. În regiunea Luhansk, avansăm încet în timp ce luptăm. Până în prezent, au fost aproape 400 de atacuri de artilerie în est de la începutul zilei.”, a declarat Volodimir Zelenski.

Kievul a anunțat sâmbătă că aproximativ 60 de soldați ruși au fost uciși într-un atac de artilerie cu rază lungă de acțiune în sud, fiind a doua oară în patru zile când Ucraina a afirmat că a provocat pierderi majore într-un singur incident.

Luni, armata rusă şi-a intensificat bombardamentele asupra regiunii Herson. Cea mai mare parte a oraşului Herson nu primeşte energie electrică şi apă curentă, la zece zile de la retragerea trupelor ruseşti. În același timp. autoritățile încă caută victime sub dărămăturile apărute în urma exploziilor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro