Viktor Orban a creat o controversă purtând o eşarfă de suporter pe care era reprezentată Ungaria în frontierele sale de dinaintea primului război mondial

28

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a fost admonestat de Ucraina după ce a purtat un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari. În plus, gestul acestuia a provocat o serie de reacții dure și din partea liderilor mai multor state europene.

În replică, Viktor Orban a cerut marţi, să nu se amestece fotbalul şi politica, după ce a creat o controversă purtând o eşarfă de suporter pe care era reprezentată Ungaria în frontierele sale de dinaintea primului război mondial.

Astfel, „Fotbalul nu este politică, să nu vedem ce nu este”, a scris prim-ministrul naţionalist pe pagina sa de Facebook. „Echipa naţională a Ungariei este a tuturor ungurilor, oriunde ar trăi”.

Pe când asista la un meci al echipei naţionale a Ungariei contra Greciei, duminică, Viktor Orban a purtat o eşarfă pe care era reprezentată o hartă a Ungariei cuprinzând teritorii care sunt acum ucrainene, româneşti, croate, austriece, sîrbe şi slovace.

Ucraina, care vorbeşte despre o „promovare a ideilor revizioniste”, îl va convoca pe ambasadorul ungar la Kiev, pentru a-l informa că „acţiunea lui Viktor Orban este inacceptabilă”, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe.

Ucraina așteaptă scuzele oficiale ale lui Orban

În opinia sa, „Aşteptăm scuze oficiale din partea ungară şi o respingere a atentatelor la integritatea teritorială a Ungariei”, a adăugat el.

Luni, ministerul român al Afacerilor Externe şi-a exprimat dezaprobarea faţă de un „gest revizionist”, „împotriva curentului realităţilor”.

Din punct de vedere politic, de la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban repune în discuţie cu regularitate legitimitatea tratatului de la Trianon, semnat între Ungaria şi câştigătorii din primul război mondial. Parafat în 1920 de delegaţie ungară, apoi ratificat de parlamentul ungar şi de regentul Ungariei, tratatul a dat independenţă unor popoare anterior dominate de Budapesta şi monarhia austro-ungară. Trei milioane de maghiarofoni au devenit minorităţi în străinătate, se arată într-un material apărut în La libre Belgique.

Ecoul care l-a stârnit fularul purtat de premierul Ungariei

Despre subiectul fularului purtat de Viktor Orbán la meciul dintre Grecia-Ungaria, pe care se afla harta Ungariei Mari, și ecoul pe care l-a stârnit a scris și presa din Ungaria.

Conform jurnaliștilor, ministerul ucrainean de externe l-a şi convocat pe ambasadorul ungar. Purtătorul de cuvânt al externelor, Oleg Nikolenko, a scris pe Facebook că „răspândirea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor ucraineano-ungare”.

Apoi, premierul croat a declarat presei locale că nu a văzut imaginea în care premierul ungar are la gât un fular cu harta Ungariei Mari, dar a precizat: „În ce priveşte pretenţiile teritoriale faţă de Croaţia sunt absolut inacceptabile din partea oricui ar veni, iar pentru noi nu constituie o opţiune.”

La fel şi secretarul de stat al MAE slovac, Andrej Stancik, consideră că manifestarea premierului ungar este deosebit de insensibilă, mai ales cu privire la războiul din Ucraina, deoarece Rusia a luat o parte din teritoriul ţării. Stancik a subliniat că „Slovacia este un stat independent şi suveran şi nu o parte a Ungariei” şi a adăugat că nu îşi poate închipui cum a ajuns pe gâtul lui Viktor Orbán un asemenea fular jignitor la adresa Slovaciei.

MAE România a reacționat dur

Totodată, MAE din România a comentat de asemenea cele întâmplate şi i-a comunicat ambasadorului ungar de la București că România „condamnă cu hotărâre” gestul premierului ungar.

În cadrul unui comunicat de luni seara, MAE opinează că atitudinea premierului ungar „se află în contradicție evidentă cu atmosfera de deschidere şi cu reluarea unui dialog reciproc care a caracterizat negocierile dintre cei doi miniștri de externe”.

Mai mult, MAE a precizat că „orice manifestare revizionistă este inacceptabilă”, este contrară realităţii actuale şi nesocoteşte obligaţiile asumate în acordul de la Timişoara semnat în 1996, respectiv în acordul privind parteneriatul strategic dintre cele două ţări” – scrie Uj Magyar Szó.

Premierul ungar Viktor Orbán şi-a postat opinia pe pagina sa de socializare. În opinia sa nu este voie să vezi lucruri care nu există. După cum a notat, „Fotbalul nu este politică. Să nu vedem în el ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa fiecărui maghiar, oriunde ar trăi!”.(…), a arătat Index.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata