Bucătărie high-tech pentru pentru a îmbunătăţi imaginea meselor şcolare din India

Într-o bucătărie high-tech din India, o echipă de specialiști încearcă să îmbunătățească imaginea meselor școlare gratuite, ținta a numeroase scandaluri în țară. Persoane în halate albe varsă mâncarea în oale uriașe de oțel în timp ce mii de pâinici fără drojdie (chapati) ies dintr-o mașină. Instalată pe trei etaje în orașul Vrindavan, din nordul Indiei, această bucătărie poate pregăti 1,2 tone de curry în mai puțin de o oră, relatează AFP.

„Suntem de părere că niciun copil nu trebuie să fie privat de educație din cauza foamei”, a declarat managerul Bharatarshabha Dasa, purtător de cuvânt al Akshaya Patra Foundation. Iar voința noastră este de a schimba pe termen lung reputația acestor mese școlare, a spus el.

Acest program ce oferă mese școlare gratuite este unul dintre cele mai importante din lume, deoarece asigură op masă caldă în fiecare zi pentru 120 de milioane de copii. Totuși programul este umbrit de suspiciuni de corupție, iar prepararea acestor mese în condiții de igienă uneori îndoielnice s-a aflat la originea mai multor scandaluri. Circa 20 de elevi au murit în 2013 în districtul sărac din Bihar (nord-est) după ce au mâncat preparate contaminate cu un insecticid puternic.

Fundația Akshaya Patra încearcă să îmbunătățească imaginea acestei inițiative. Ea șia început activitatea la scară mică în 2001, oferind mese gratuite pentru 1.500 de copii din statul Karnataka (sud), dar s-a dezvoltat la scară națională, datorită instalării acestor bucătării high-tech.

În prezent, oferă mese pentru circa 1,4 milioane de copii din 10.770 de școli din zece state grație unei logistici de precizie, a declarat Dasa. În bucătăria din Vrindavan, alimentele sunt transportate pe bandă rulantă. Orezul este păstrat într-o magazie, după care este curățat industrial. După ce este vărsată în casolete de metal, mâncarea este livrată în 2.000 de școli cu camioane care circulă pe drumurile desfundate din statul Uttar Pradesh.

Pentru a realiza aceste mese cu 9 rupii (13 eurocenți), fundația primește alimente subvenționate și un ajutor de la guvern, precum și donații. Pentru mulți copii din India este vorba de singura masă pe care o primesc pe zi. Programul a fost lansat în 2001 pentru a încuraja copiii săraci să meargă la școală, mai degrabă decât să-și ajute părinții la treburile casnice.

Este vorba de un mare succes, dar în unele state s-au raportat cazuri de gândaci sau șopârle moarte în aceste mâncăruri, fapt ce a întinat reputația fundației. A preda școlilor responsabilitatea de a organiza aceste mese este însă o greșeală, potrivit lui Yamini Aiyar, director al grupului Accountability Initiative, care evaluează inițiativele de stat. Pentru că școlile trebuie să continue facă ceea ce știu mai bine: să-i învețe pe copii.

Alții își aduc aminte cu amărăciune de mesele pe care le primeau la școală, niște simple fierturi lipsite de gust.

„Acum hrana este sănătoasă și cuprinde legume de sezon și alimente pe bază de soia pe care unii părinți nici măcar nu-și permit să le cumpere„, povestește o învățătoare. Meniurile pregătite de Akshaya Patra Foundation se schimbă zilnic și cuprind chapati cu un curry de legume și numeroase feluri pe bază de orez. Iar sâmbăta se oferă chiar și un desert… (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata