Elveţia, eternul paradis al mutinaţionalelor

Elveţia rămâne un stat-refugiu pentru numeroase multinaţionale. Peste 100 de companii, îndeosebi asiatice, vor fi atrase fiscal în următorii ani de Confederaţie, comentează ziarul francez Les Echos.

Transocean, liderul mondial din domeniul petrolier offshore şi-a instalat în cantonul Zoug sediul social, la sfârşitul lui 2008. Zoug oferă una dintre ratele de impozitare cele mai mici din Elveţia, un criteriu esenţial pentru grupul texan. Până acum, birourile acestuia îşi aveau sediul în insulele Caiman.
„Aceste companii se tem de eventuale măsuri de represalii din partea administraţiei americane – a explicat Beat Rhyner de la departamentul de promovare economică din cantonul Zürich. Pentru a nu se trezi într-un paradis fiscal luat în colimator de OECD, preferă să vină la noi”.

„180 de întreprinderi şi-au instalat sediul european în ţara noastră în ultimii zece ani”, a subliniat Daniel Küng, directorul general al OSEC, organismul care ajută companiile elveţiene să-şi dezvolte activitatea în străinătate.
Cabinetul de consultanţă Arthur D. Little estimează că 269 de întreprinderi şi-au transferat sediul social între 2003-2009 în Elveţia. Criza financiară nu a schimbat cu nimic situaţia.

Al treila grup din lume din domeniul chimiei, Ineos, şi-a anunţat în martie intenţia de a-şi transfera domiciliul fiscal din Marea Britanie în Elveţia. Grupul gigantic, care are o cifră de afaceri de 47 miliarde de dolari, intenţionează să economisească astfel 450 de milioane de euro impozite până în 2014.
Specialistul american în rezervări de hoteluri şi călătorii, pe Internet, Expedia, se va stabili şi el la Geneva, în vară. Există o listă impresionantă de multinaţionale care şi-au instalat deja sediul regional în Confederaţie: Kraft, Burger King, Yahoo!, Google, P & G, Chiquita, McDonalďs, UPS, Gillette, Alcoa, Liebherr, C & A şi Cadbury Schweppes.

Zoug este deschizător de drumuri pentru celelalte cantoane. Într-o perioadă de 50 de ani, numărul companiilor înregistrate în zona situată în apropiere de Zürich a trecut de la 1.900 la 30.000. Companiile au fost atrase de fiscalitatea redusă a celui mai mic canton elveţian. Taxele sale pentru întreprinderi nu depăşesc 16% din beneficii iar grupurile care dispun de o simplă cutie de scrisori sunt impozitate cu 9%.

„Elveţia a semnat cu Bruxellesul un acord care le permite companiilor să fie tratate pentru dividende, dobânzi şi redevenţe ca nişte grupuri europene – a remarcat avocatul în domeniul fiscalităţii Xavier Oberson din Geneva. Numeroase acorduri de acelaşi tip au fost încheiate şi cu alte ţări”. Elveţia dispune şi de alte atuuri pentru a atrage marile grupuri. Situată în inima Europei, deţine o infrastructură de calitate excelentă.

„Eliminarea cotelor în iunie 2007 în materie de imigraţie cu UE a permis sosirea unei forţe de muncă calificate căutată de multinaţionale”, spune Sara Carnazzi Weber, economistă la Credit Suisse. „Flexibilitatea legislaţiei muncii permite unei întreprinderi să înceteze sau să-şi redimensioneze activităţile, la nevoie prin concedieri, subliniază Daniel Loeffler, directorul serviciului de promovare economică de la Geneva. În plus, cantonul numără 40% rezidenţi străini. Expatriaţii apreciază această atmosferă internaţională”.

În clasamentul anual privind metropolele mondiale care oferă cea mai bună calitate a vieţii, cabinetul Mercer a plasat Geneva pe locul trei, după Zürich. Aceste oraşe atrag, ca şi Zoug, Lausanne şi Fribourg, 60% din sediile sociale ale unor multinaţionale din Elveţia.
Concurenţa între cantoane pentru a atrage întreprinderi străine s-a intensificat, iar scăderea fiscalităţii este şi o consecinţă directă a noii concurenţe din Europa de Est. Rata de impozitare a companiilor este de 10% în Bulgaria, 15% în Letonia şi 16% în România şi Ungaria.

Dar nu totul este roz: costul vieţii prohibitiv, salariile mari şi absenţa de bunuri imobiliare vacante la Geneva şi Zürich sunt adevărate frâne în calea sosirii de noi multinaţionale. Atacurile concertate ale Bruxellesului şi Washingtonului împotriva secretului bancar au obligat agenţiile de promovare economică să îşi revizuiască strategia de contactare a companiilor.

„Elveţia nu a atins punctul de saturaţie”, spune Markus Schweizer de la Ernst & Young. Înregistrăm o reînnoire a interesului din partea unor grupuri din BRIC – Brazilia, Rusia, India şi China”.
Un studiu al cabinetului McKinsey estimează că aproximativ 120 de întreprinderi asiatice şi¬ar putea instala sediul regional în Confederaţie în următorii zece ani, creând între 55.000-120.000 de locuri de muncă şi făcând ca PIB-ul Elveţiei să crească cu 2-4%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata