Familiile aviatorilor israelieni decedaţi în accidentul din România înfruntă cu greu tragedia

Rudele militarilor israelieni care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii, luni, a elicopterului israelian Yasur, în România, s-au străduit să facă faţă veştii că tatăl familiei nu mai este printre ei, notează ziarul israelian Ha’aretz, în ediţia de miercuri, făcând o scurtă prezentare a celor şase militari israelieni decedaţi.

Locotenent-colonelul Daniel Shipenbauer, 43 de ani, a fost comandantul escadrilei 114 de elicoptere OH-53 înainte de a fi numit într-o poziţie înaltă. El a venit in Israel în 1973, din Uruguay cu părinţii şi cei trei fraţi. Locuiau în Bat Yam. Shipenbauer şi-a întâlnit soţia, Yael, tot în Uruguay, când avea 17 ani. A studiat ingineria mecanică la Universitatea din Tel Aviv în timpul serviciului militar, având rezultate strălucite.

Săptămâna trecută, el şi familia s-au mutat într-o casă nouă în Moshav Chedron, lângă Baza Aeriană Tel Nof. Familia urma să celebreze inaugurarea casei după întoarcerea lui din România, în această săptămână.
Shipenbauer lasă în urmă trei fii: Amit, 16 ani, Ro’i, 13 ani, şi Yonatan, 8 ani. „Avea hobby¬uri, dar zburatul cu elicopterul a fost viaţa lui”, a declarat cumnatul său, Yaron Ozer. „Nu ar fi renunţat niciodată la acest zbor.

Nu era prima dată când zbura pe o asemenea distanţă. Era un pilot veteran care a instruit piloţi timp de 20 de ani.” Ozer a adăugat că a fost foarte important pentru Shipenbauer să participe la antrenamentul din România.
Lt. Col. (rez.) Avner Goldman şi-a sărbătorit ziua de naştere, 48 de ani, săptămâna trecută. Goldman, din Modľin, s-a retras din armata regulată cu doi ani şi jumătate în urmă. Soţia sa, Orit, a declarat marţi că ultimul post militar a fost cel de comandant al unităţii de calculatoare a forţelor aeriene.

El lasă în urmă patru copii: Eran, 22 de ani, care este în rezerva academică a IDF şi se va alătura curând forţei aerului; Amir, 18 ani, care s-a întors în Israel dintr-o vacanţă, după terminarea liceului, Eitan, 16 ani, şi Tamar, 13 ani.
Goldman a urmat un doctorat în ştiinţe, filosofie şi societate; avea diplomă de licenţă şi un master în inginerie şi administrarea afacerilor. A predat, de asemenea, cursuri în studii evreieşti.

Orit a spus că soţului ei îi plăcea să zboare şi a continuat să o facă în rezervă, chiar dacă nu mai era tânăr. Ea a mai spus că a vorbit ultima dată cu Avner chiar înainte de accident. „Încă nu pot vorbi de el la timpul trecut”, a declarat reporterilor de la Jerusalem Post.
„Simt că parcă aştept să mă trezesc dintr-un vis”, a afirmat ea. „La această posibilitate ne-am gândit timp de 25 de ani, dar este imposibil să înţelegem. Este o durere insuportabilă.” Atunci când le-a spus copiilor că tatăl lor a murit, le-a spus că „s-a întâmplat într-o clipă şi el a zâmbit până la capăt.”

Maiorul Yahel Keshet s-a născut în Moshav Sharona, în Galileea Inferioară, şi locuia cu soţia sa Hofit la Baza Aeriană Hatzerim. El a studiat la Institutul Agricol Kadoorie, unde s-a remarcat atât ca student remarcabil cât şi ca persoană care s-a oferit voluntar pentru a-i ajuta pe alţii. Iniţial, a vrut să se alăture comandourilor navale, unde tatăl său a servit, dar o problemă medicală l-a exclus şi atunci s-a oferit voluntar pentru antrenarea piloţilor.

Keshet lasă în urmă doi copii mici: Harel, 2 ani, şi Ofri, 2 luni. Era perfecţionist, au spus părinţii săi. Era un spirit practic şi atent la cele mai mici detalii. Siguranţa şi prudenţa au fost parte a personalităţii şi firii sale. La liceu, Keshet a primit un premiu pentru calitate, excelenţă şi conducere de la Yitzhak Rabin, care a studiat de asemenea la Kadoorie. Premiul a fost numit după maiorul Tamari Nehemia, care a murit de asemenea într-un accident de elicopter.

Săptămâna viitoare, locotenentul Nir Lakrif, un mecanic de zbor, ar fi sărbătorit împlinirea vârstei de 25 de ani, în august; soţia sa, Maggie Malul, este însărcinată în patru luni. Cei doi locuiau la Baza Aeriană Tel Nof. Lakrif s-a născut în Kiryat Ata şi s-a mutat la Haifa după ce părinţii lui au divorţat când era tânăr.
A fost un student remarcabil la Şcoala Politehnică de Aviaţie din Haifa. A dorit întotdeauna să zboare, a spus unchiul său, Shimon Ben David. „Era perfecţionist. S-a străduit, de asemenea, să fie cel mai bun”, a mai adăugat Ben David.

Lakrif a dorit întotdeauna să servească în forţele aeriene, aşa cum a făcut tatăl său, şi în copilărie făcea machete de avioane. Era mândria familiei, a declarat un alt unchi, David Attias. Mama sa a primit vestea morţii unicului ei fiu, foarte greu şi s-a închis în casa mamei sale, a spus Attias.
Sgt. clasa întâi Oren Cohen, 24 de ani, provenea dintr-o familie cu legături profunde cu escadrila elicopterului C-53 Sikorsky. Tatăl său a servit în aceeaşi escadrilă, la fel ca fratele său mai mic. Acesta a aflat de accident în timp ce se afla la datorie în escadrilă.

Cohen a studiat ingineria electronică, la Colegiul Ort, în Rehovot, şi a fost considerat unul dintre cei mai remarcabili studenţi la colegiu înainte de a se alătura Forţelor Aeriene, la 20 de ani, ca inginer de zbor.
Prietenii lui Cohen îl descriu ca un om informat şi strălucit, un cursant ce învăţa rapid, plăcut şi un bun prieten. „Puteai vorbi cu el despre orice, de la problemele cele mai sofisticate la muzică şi teoria cuantică”, a declarat Oren Donai, care a servit cu el în escadrilă.

„Era foate bine să fii lângă el”, a spus Donai. Un prieten a declarat pentru Ynet că era pentru prima dată când forţele aeriene l-au trimis peste hotare, în România. A aşteptat această ocazie pe tot parcursul serviciului său militar. Familia Cohen a cerut să nu vorbească cu presa. Maiorul Lior Shai, 28 de ani, a locuit la Baza Aeriană Tel Nof Air cu soţia sa Tamar şi băieţelul lor de patru luni, Noam.

Era comandant-adjunct de escadrilă. Shai nu a visat niciodată să fie pilot, dar când a fost invitat la curs a decis să încerce, a spus mama lui. Familia sa locuieşte în Hod Hasharon. „A descoperit un domeniu pe care l-a iubit atât de mult. După ce a terminat instruirea a ajuns la escadrila Yasur şi a fost fericit. Nu exista nicio îndoială că urma să rămână în armată şi să avanseze la poziţia sa actuală,” a mai spus mama lui.
Lior a terminat un an de studii în inginerie electrică, a revenit în aviaţie şi a fost programat să se întoarcă la universitate anul viitor pentru a-şi încheia studiile. Copilul a fost marea sa bucurie, a declarat mama lui Shai. „A fost un geniu, un copil special, puţini erau ca el”, a adăugat mătuşa lui.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata