România ar putea achiziţiona avioane Mirage 2000-9 la mâna a doua

România ar putea cumpara avioane franceze Mirage 2000-9 la mâna a doua, aflate in prezent in dotarea Emiratelor Arabe Unite, si pentru care Franta cauta un client spre a le putea vinde arabilor noile sale aparate Rafale, scrie publicatia franceza Le Point in editia electronica de marti (29 septembrie 2009).

Potrivit jurnalistilor francezi, Emiratele solicita ca, in schimbul unui contract pentru achizitionarea a 63 de avioane Rafale, partea franceza sa rascumpere tot atâtea Mirage 2000-9.
Daca discutiile tehnice au fost deja incheiate intre GIE Rafale, guvernul francez si Emirate, cele financiare de-abia incep, sustine Le Point. Negociatorii arabi cer rascumpararea avioanelor Mirage 2000-9, pentru circa 1,5 miliarde de euro.

Partea franceza s-a gândit initial sa propuna aceste avioane armatei sale a aerului, dar presedintele Nicolas Sarkozy a refuzat aceasta solutie, respingând ideea dotarii armatei franceze cu avioane de ocazie.
De peste un an, guvernul francez incearca, asadar, sa gaseasca un client pentru aparatele Mirage 2000-9. Potrivit celui mai recent numar al publicatiei Intelligence on Line, o varianta serioasa ar fi aparut din România.

Aviatia militara româna vrea sa inlocuiasca un numar de avioane Mig 21 de fabricatie sovietica, modernizate de societatea isrealiana Elbit. Initial era vorba despre achizitionarea unor avioane noi, de tipul Rafale F3 (francez), Gripen JAS 39 (suedez), F-16C/D Block 50/52 de la Lockheed Martin (american). Aceste ambitii au fost insa abandonate, iar potrivit informatiilor jurnalistilor francezi, Bucurestiul nu mai intentioneaza decât achizitionarea a 12 avioane de ocazie.

Acestea ar putea fi aparate F-16C/D Block 25 ale US Air Force, aflate in prezent in conservare in desertul Mojave, sau Mirage 2000-9 rascumparate de guvernul francez de la Emirate, apoi revândute. Acest contract suscita unele observatii din partea cunoscatorilor buni ai dosarului, care releva faptul ca pretul cerut de arabi nu este rezonabil si ca Parisul cauta cu prioritate un client pentru preluarea in bloc a 60 avioane Mirage 2000-9.

Problema serioasa ar fi insa de alt ordin, mai scrie Le Point. Românii vor ca noile avioane sa intre in serviciu cât mai rapid posibil, in timp ce americanii, care le-ar face o oferta de 600 milioane de dolari pentru cele 12 avioane, au nevoie de un an si jumatate pentru a le moderniza cu echipamente de ultima generatie.
Or, in cel mai bun caz, daca afacerea ar fi incheiata cu francezii, aparatele Mirage 2000-9 nu ar fi disponibile inainte de 2014, data la care eventualele Rafale vândute Emiratelor ar fi operationale, mai scriu jurnalistii de la Le Point.

Citește și
1 Comentariu
  1. stefan cel mare spune

    Romanii trebuie sa se axeze temeinic pe ALIANTA NATURALA SUA-FRANTA–UE-NATO pentru a se dota cu produse militare de provenienta americana si franceza atat pt domeniul aviatie,naval si terestru. Sunt f. bune spre ex . F 16 falcon,F22,F35,Rafale si MIRAGE,naval americanii si francezii sunt de top la fel si terestru. Putem sa resuscitam si industria autohtona CRAIOVA,BACAU,BUCURESTI,santierele Navale, CUGIR,etc ,totul sustinut de la bugetul de stat timp de mai multi ani in mod constant.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata