Funcționarilor publici din Hong Kong li s-au acordat patru săptămâni pentru a promite loialitate față de guvern

33

Unui număr de 180.000 de funcționari publici din Hong Kong li s-a spus vineri că au la dispoziție patru săptămâni pentru a semna un document prin care se angajează să fie loiali față de mini-constituția orașului condus de China și dedicarea către guvern.

Peste 4.000 de funcționari publici din centrul financiar global au făcut deja declarația de când Beijingul a impus o lege cuprinzătoare despre securitate națională în iunie, care pedepsește tot ceea ce China consideră a fi subversiune, secesionism, terorism sau unire cu forțe străine, cu închisoarea, până la pedeapsa cu închisoare pe viață.

Guvernele occidentale și grupurile de drepturi sunt îngrijorate de faptul că legea securității este folosită pentru a zdrobi disidența în orașul condus de China. Autoritățile din Hong Kong și Beijing spun că legea este necesară pentru a aduce stabilitate fostei colonii britanice semi-autonome după un an de demonstrații anti-guvernamentale.

Funcționarii publici care depun jurământul vor promite că vor respecta Legea fundamentală din Hong Kong și că vor „supune loialitatea” orașului și guvernului acestuia, precum și că vor fi dedicați în atribuțiile lor.

Biroul Funcției Publice a transmis într-o declarație că toți funcționarii publici ar trebui, în termeni incerti, să recunoască și să accepte aceste îndatoriri de bază ”.
Cei care refuză să semneze angajamentul și-ar putea pierde locul de muncă.

„Neglijența sau refuzul de a depune jurământul sau de a semna și de a returna în mod corespunzător declarația de către un funcționar public ridică serioase îndoieli cu privire la disponibilitatea sa de a prelua aceste atribuții de bază și la capacitatea sa de a rămâne în serviciul public”, se menționează în comunicat.

În trecut, autoritățile au descalificat candidații opoziției la alegeri, precum și parlamentarii pro-democrație, pe baza unor jurăminte de loialitate similare care erau „necinstite”.

Într-o circulară către funcționarii publici, oficialii au spus că nu este fezabil să se enumere „exhaustiv” toate tipurile de conduită necorespunzătoare, deoarece acestea pot apărea în multe forme diferite.

Cu toate acestea, a spus că nu este permisă susținerea sau încurajarea „independenței Hong Kong-ului”, refuzul de a recunoaște suveranitatea Chinei asupra orașului, solicitarea intervenției forțelor străine sau externe în treburile orașului sau desfășurarea de activități care pun în pericol securitatea națională.

Orice act care „urmărește să submineze guvernul în administrarea Hong Kong-ului” ar fi, de asemenea, considerat că încalcă declarația, conform circularei.

Guvernul a declarat că simpla exprimare a opiniilor în public care se opun unei anumite politici sau decizii a guvernului nu ar constitui în mod normal o conduită necorespunzătoare.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News