Sistemul ungar de sănătate stă să se prăbuşească

22

Potrivit politicianului crestin-democrat maghiar, Nagy Kalman, sistemul de sanatate ungar este pe cale sa se prabuseasca la toamna din cauza faptului ca spitalele nu mai sunt capabile sa se mentina in conditiile noului sistem de finantare, criza in care se afla domeniul medical din Ungaria fiind ilustrata si de rezultatele negative ale unui sondaj printre viitorii medici, scrie ziarul ungar Magyar Nemzet.

Kalman afirma ca ministrul sanatatii din Ungaria, Szekely Tamas, tot repeta “ca un papagal” ca sistemul de ingrijiri medicale a primit mai multi bani, in timp ce cresterea “ireala” a cheltuielilor face aceste surse financiare insignifiante, spitalele din toate colturile tarii anuntând ca au mai putini bani, ceea ce nu mai este suficient nici pentru asigurarea minimulului necesar.

Sistemul de sanatate se afla intr-o criza profunda, acest lucru fiind demonstrat cât se poate de bine de aparitia in serie a sindicatelor pentru apararea intereselor celor din domeniu.

Din punctul sau de vedere, tara a ramas in urma in domeniul ingrijirilor si al stiintei medicale, ceea ce va avea consecinte grave, avertiza Kalman, membru al comisiei pentru sanatate din parlamentul unicameral maghiar.

El adauga ca ministrul nu se ocupa de sistem din punct de vedere profesional medical iar institutiile medicale privesc la minister cu neincredere.

Ministerul Sanatatii nu are o conceptie stiintifica de specialitate, fiind nevoie de o schimbare la nivel politic pentru a avea loc o schimbare in domeniul sanatatii, conchidea Kalman.

Problemele din cadrul sistemului de sanatate ungar sunt evidentiate si de rezultatele unui sondaj printre viitorii medici, 61% dintre acestia afirmând ca nu ar mai alege cariera medicala in conditiile actuale.

Afirmatiile tinerilor medici sunt legate de introducerea de la toamna a unui nou sistem de pregatire a rezidentilor in Ungaria, medicii incepatori fiind obligati prin semnarea unui contract sa lucreze in Ungaria patru ani de zile dupa numirea ca medic specialist.

Conform lui Sarnyi Akos, presedinte al Autoguvernarii Studentesti (Asociatiei Studentesti) de la Facultatea de Medicina a Universitatii de Stiinte din Pecs, aceste reglementari nu vor duce la altceva decât la parasirea in masa a meseriei de medic si la cresterea emigrarilor peste hotare ale cadrelor medicale.

Peste câtiva ani, lipsa de medici va deveni in consecinta critica in Ungaria.

El adauga ca rezidentii efectueaza o munca plina de responsabilitati, lucrând la spitale si clinici la patul bolnavului, pentru aceste servicii primind cu tot cu garzi intre 110-120 de mii de forinti (circa 440 euro).

Daca peste 5 ani devin medici specialisti, ei pot primi pentru munca lor 129.000 de forinti brut (470 euro) iar daca nu le place trebuie sa ramburseze costul pregatirii de specialitate.

Din sondajul realizat recent printre studentii la medicina din Pecs (sudul Ungariei) a reiesit ca, in cazul in care salariul lunar net al unui medic incepator ar fi de 200.000 de forinti (733 euro) iar al unui medic specialist de 400.000 de forinti (1.450 euro), atunci jumatate din viitorii medici nu si-ar mai dori sa plece din tara, in timp ce alti 30% afirmau ca ar pleca pentru 1-2 ani de zile, pentru câstigarea de experienta.

La intrebarea daca ar reincepe studiul medicinei in conditiile actuale, studentii din anul sase raspundeau in proportie de 61% cu nu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata