Încurajaţi de Obama, europenii se mobilizează pentru reglementarea pieţelor financiare

22

Germania a hotărât să găzduiască în luna mai o conferinţă internaţională privind reglementarea pieţelor financiare, înainte de summitul G20, care va avea loc în iunie. Europenii vor astfel să se mobilizeze ca urmare a propunerilor stricte făcute de Obama în domeniul reglementărilor financiare, scrie ziarul elveţian Le Temps.

După ofensiva lansată joi, 21 ianuarie, de Barack Obama împotriva băncilor, europenii vor cu atât mai mult să se mobilizeze în această privinţă cu cât ei au fost primii care au evocat acest subiect. Într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel, ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble, a anunţat că Germania va găzdui în luna mai un summit internaţional consacrat reglementării pieţelor financiare.

În lumina recentelor propuneri americane privind sectorul bancar, care vizează în special limitarea riscurilor asumate de instituţiile financiare, ministrul german subliniază că ‘este important să nu se diminueze eforturile la nivel internaţionaľ adăugând că ‘şi noi vom contribui cu ideile noastre la această dezbatere’.
Demnitarul consideră că ideile lansate joi, de Barack Obama, măresc şansele de a se ajunge la un acord internaţional. ‘Faptul că ceva se mişcă în acest sector în Statele Unite este îmbucurător’, deoarece, astfel, ‘sunt şanse mai mari de a identifica o soluţie comună’.

Această conferinţă, care va avea loc înaintea summitului G20 de la Toronto, la sfârşitul lui iunie, are ca scop îmbunătăţirea coordonării eforturilor guvernelor, ale instituţiilor internaţionale, băncilor centrale şi experţilor în vederea prevenirii unei noi crize financiare mondiale. La reuniunea de la Berlin vor participa miniştrii de Finanţe, responsabilii băncilor centrale şi experţi din ţările G20.

Şi Franţa a salutat proiectele preşedintelui american Barack Obama privind reglementarea băncilor. Propunerile americane privind taxa aplicată băncilor şi reducerea dimensiunilor şi a activităţilor acestora ‘corespund întru totul poziţiilor susţinute de Franţa’, a afirmat pe canalul France 2, ministrul economiei, Christine Lagarde.
‘Nu avem încă toate detaliile tehnice, dar modificarea poziţiei este impresionantă şi corespunde deplin poziţiilor susţinute ferm de preşedintele republicii în cadrul G20’, a precizat ministrul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata