Majorarea taxelor, motiv de dispute politice dure în Germania

Coaliţia de guvernare negru-galbenă (creştin-democraţi şi liberali) din Germania a promis iniţial o scădere a taxelor, dar ministrul de finanţe, Wolfgang Schaeuble (CDU), vine acum şi declară că nu este exclusă o majorare a acestora, provocând prin declaraţiile sale o furtună printre partenerii de coaliţie liberali şi creştin-sociali, scrie Der Spiegel.

Preşedintele CSU (creştin-sociali – partidul soră din Bavaria al CDU, n.red.), Horst Seehofer, a anunţat opoziţie masivă la adresa măsurilor de majorare a taxelor şi contribuţiilor, pe care ministrul de finanţe Schaeuble a făcut cunoscut că nu le exclude.
Seehofer declara astfel în paginile ziarului Sueddeutsche Zeitung că, atâta vreme cât CSU este la putere, nu vor exista niciun fel de majorări de taxe, indiferent că este vorba de TVA, salarii sau venituri, acest lucru fiind valabil şi în ce priveşte posibilele măriri ale contribuţiilor la asigurările de boală şi şomaj.

O excepţie va fi făcută în cazul taxelor pe tranzacţii şi a eventualei reduceri a subvenţiilor, arăta acesta. Seehofer motiva opoziţia sa prin faptul că taxe şi contribuţii mai mari ar răsturna filosofia contractului de coaliţie, modificări ale acordului încheiat între partenerii de coaliţie nefiind posibile fără o consultare a CSU, la un congres.
Tonul s-a înăsprit deja de mai înainte în cadrul coaliţiei de guvernare din Germania. De la renunţarea la reducerile fiscale promise în campanie, coaliţia se află într-o dispută legat de majorările de taxe, în scopul restructurării bugetului.

În timp ce ministrul Schaeuble nu exclude o majorare a taxelor şi contribuţiilor, lideri ai FDP şi CSU au ales să se opună. Astfel, şeful FDP din landul Hessen, ministru de justiţie şi vicepremier al landului, Joerg Uwe Hahn, îl critica dur pe ministrul de finanţe, acuzându-l că a devenit un instrument de tortură în cadrul coaliţiei şi că acţionează în necunoştinţă de cauză.

Ministrul justiţiei din Hessen adăuga că are sentimentul că Schaeuble ori a pierdut orice noţiune despre ceea ce este fezabil împreună cu FDP-ul ori vrea să-şi umilească partenerul de coaliţie, nici una nici alta nemaifiind de tolerat. Hahn îl acuza pe Schaeuble de ignorarea conţinutului contractului de coaliţie şi de demontarea sa publică, lucru pe care niciun liberal nu-l poate accepta. Din acest motiv, el aşteaptă o decizie din partea Angelei Merkel.

Şi şeful FDP, Guido Westerwelle, precum şi secretarul general al partidului, Christian Lindner, au respins categoric orice majorări de taxe, o astfel de politică de continuă împovărare a cetăţenilor fiind în opinia lui Westerwelle inacceptabilă pentru FDP. Westerwelle cerea ca finanţele statului să fie refăcute prin alte metode, în timp ce Lindner arăta că partidul său a venit la putere tocmai pentru a degreva pătura mijlocie a societăţii.

În cadrul bătăliei legate de posibilităţile de economisire, Schaeuble a adus în discuţie reducerea subvenţiilor pentru energie, fără a spune însă ceva concret. El declara totuşi că nu doreşte să se atingă de alocaţiile bugetare pentru pensii. Guvernul îşi va ţine promisiunea legat de garantarea pensiilor, afirma Schaeuble în paginile ziarului Bild am Sonntag.

În schimb, asigurarea legală de sănătate pentru cei cu venituri mari ar putea să devină mult mai scumpă, printr-o creştere a pragului de calculare a sa. Deputatul CDU Andreas Laemmel propunea la rândul său ca angajaţii să renunţe la o zi de concediu, motivând că fiecare zi muncită în plus este bună pentru economie şi pentru fiscalitate. Cabinetul se va reuni duminica viitoare pentru a discuta despre punctele esenţiale ale planului bugetar şi despre planul financiar pe termen mediu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata