Premierul indian se întâlnește săptămâna aceasta, la Chennai, cu președintele chinez

 Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, va găzdui în perioada 11-12 octombrie, la Chennai, o întâlnire informală cu președintele Chinei, Xi Jinping, pentru a clarifica situația regiunei Kashmir, anunță ministrul indian de Externe, citat de agenția Reuters.

Narendra Modi se va întâlni săptămâna aceasta cu Xi Jinping în cadrul unui summit informal, în vederea îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre cele două state, în contextul slăbirii legăturilor dintre autoritățile de la New Delhi și Beijing ca urmare a disputelor asupra regiunii Kashmir.

Vizita oficialului chinez în India vine la un an după întâlnirea găzduită de acesta în orașul chinez Wuhan, în cadrul căreia a fost dezbătută situația unei alte regiuni disputate de cele două state.

Decizia autorităților indiene, din august, de a retrage statutul special al Kashmirului, de regiune autonomă, care a făcut obiectul discuțiilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a determinat condamnarea vehementă din partea Pakistanului și a aliatului acestuia, China.

„Summitul informal de la Chennai, care urmează curând, va oferi celor doi lideri oportunitatea de a-și continua discuțiile în vederea soluționării problemelor bilaterale, regionale și globale și de a face schimb de păreri asupra întăririi Parteneriatului pentru Dezvoltare Strânsă India-China”, a declarat ministrul de Externe de la New Delhi, miercuri, referindu-se la întâlnirea ce va avea loc pe 11-12 octombrie.

Anterior vizitei președintelui Xi în India, acesta a găzduit o întâlnire similară cu premierul Pakistanului, Imran Khan, tratând, de asemenea, relațiile bilaterale dintre cele două state. Statul chinez sprijină Pakistanul în eforturile sale de a menține propria independență națională și integritate teritorială, confrom declarațiilor emise de premierul chinez Li Keqiand, marți, în urma întrevederii cu omologul său pakistanez.

Regiunea Kashmirului ce se suprapune zonei munților Himalaya este împărțită între India, Pakistan și China. India deține Valea Kashmirului, regiune foarte populată, și regiunea dominată de hinduși, Pakistanul controlează majoritatea teritoriilor din zona de vest, iar China deține o regiune mică din punctul de vedere al populației, situată în zona de nord.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata