Premierul Macedoniei şi-a depus demisia

19

Premierul Macedoniei, Nikola Gruevski, și-a depus vineri demisia, înaintea unor convorbiri între principalii responsabili politici macedoneni și comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, cu privire la aplicarea unui acord ce vizează ieșirea țării din criza politică și organizarea de alegeri legislative anticipate, informează AFP.

Premierul conservator a depus cererea vineri dimineața, a declarat pentru AFP o sursă parlamentară sub acoperirea anonimatului. Această măsură era prevăzută de acest acord, semnat în iulie sub medierea lui Hahn.

Joi seara, Gruevski a precizat că ‘a venit momentul pentru a onora obligațiile prevăzute’ în acord.

La rândul său, liderul principalului partid de opoziție din Macedonia (SDSM, stânga), Zoran Zaev, s-a rezumat la a declara, într-o reacție la demisia premierului, că ‘este imperativ să se pună în aplicare acordul încheiat, care stipulează că procesul preelectoral și electoral trebuie să fie transparent’.

Gruevski s-a pronunțat, joi seara, în favoarea organizării de alegeri la 24 aprilie, cum era prevăzut inițial, însă această dată nu a fost deocamdată fixată în mod definitiv.

Această problemă, precum și cea privind punerea în totalitate în aplicare a acordului semnat în iulie, se află pe ordinea de zi a convorbirilor pe care Hahn le-a început vineri dimineața, la Skopje, cu reprezentanții celor patru partide principale.

În noiembrie, opoziția macedoneană a intrat la guvernare ca urmare a unei remanieri în cadrul aceluiași acord.

În urma demisiei lui Gruevski, un guvern de tranziție va avea drept principală misiune organizarea unui scrutin anticipat, cu doi ani înainte de termenul limită prevăzut de Constituție, de patru ani.

La 1 septembrie, tot în virtutea acordului din iulie, SDSM a recâștigat parlamentul, după ce i-a boicotat lucrările timp de 15 luni, pentru a protesta împotriva rezultatelor legislative din aprilie 2014 și a denunța corupția puterii conservatoare.

Macedonia, fostă republică iugoslavă cu 2,1 milioane de locuitori majoritar slavi și un sfert albanezi, se află de la precedentele alegeri pradă unei grave crize politice.

Opoziția acuză puterea de corupție, în timp ce guvernul îi acuză de ‘spionaj’ pe detractorii săi. Gruevski, la putere vreme de nouă ani, a câștigat, cu toate acestea, cu un larg avans alegerile anticipate din aprilie 2014, organizate la cererea opoziției. Aceasta a cerut și apoi a pierdut alegerile legislative anticipate din 2008 și 2011. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata