Succesul pilulei Merck împotriva COVID-19 a lovit acțiunile Moderna și zguduie sectorul sănătății

Rezultatele studiilor clinice pozitive pentru pilula antivirală experimentală COVID-19 Merck & Co au reverberat în sectorul sănătății, trimițând prețul acțiunilor companiei farmaceutice în creștere, în timp ce scădea cota companiilor de vaccinuri.

Acțiunile Merck au crescut cu până la 12,3% și au atins cel mai înalt nivel din februarie 2020, după ce datele au arătat că pilula companiei, molnupiravir, ar putea reduce la jumătate șansele de a muri sau de a fi spitalizați pentru cei cu cel mai mare risc de a contracta COVID-19 sever. Experții au salutat știrea ca fiind un progres uriaș în lupta împotriva COVID-19.

În același timp, cotele producătorilor de vaccinuri precum Moderna Inc, Pfizer Inc și partenerul BioNTech au fost afectate, unii analiști spunând că promisiunea unui medicament oral care poate fi administrat acasă ar putea schimba percepția publică asupra riscurilor asociate cu COVID-19.

„Vedem vântul modest perceput de stocurile de vaccinuri, cum ar fi MRNA (Moderna), dacă piața consideră că oamenii se vor teme mai puțin de COVID-19 și vor fi mai puțin înclinați să primească vaccinuri, dacă există o pastilă simplă care poate trata COVID-19”,  a spus analistul Michael Yee într-o notă.

Acțiunile Moderna au scăzut cu 13% la tranzacționare, în timp ce Pfizer, care dezvoltă o pastilă proprie COVID-19, a scăzut cu 1,3%. Acțiunile SUA ale BioNTech au scăzut cu 11%.

Pentru investitorii Moderna, știrile Merck au oferit o oportunitate de a bloca câștigurile după o cursă deja uimitoare. Acțiunile Moderna, care au fost adăugate la S&P 500 la mijlocul lunii iulie, rămân cu aproximativ 220% în 2021, în ciuda scăderilor de vineri. Acțiunile BioNTech au crescut, de asemenea, cu aproximativ 200%.

Știrile Merck sunt un „motiv excelent pentru care oamenii își iau profiturile de pe masă” în acțiunile Moderna și BioNTech, a declarat Sahak Manuelian, șef de tranzacționare de acțiuni la Wedbush Securities. ”

Cotele altor companii cu vaccinuri COVID-19 au scăzut, de asemenea, cu AstraZeneca în scădere cu 2%, iar Novavax cu 16%.
Companiile cu alte tratamentei COVID-19 care sunt administrate intravenos sau prin injecție, de asemenea, au scăzut, cu Regeneron Pharmaceuticals In  în scădere cu aproape 5% și Gilead Sciences Inc cu aproximativ 2%.

Asistența medicală a fost singurul dintre cele 11 sectoare S&P 500 aflate pe teritoriu negativ la tranzacționarea la jumătatea zilei, în scădere cu 0,5%.

„Vedem molnupiravirul, cu formatul său oral, ca un schimbător de joc clar, care este probabil să aibă un impact semnificativ nu doar paradigma tratamentului pentru COVID-19, ci are și o utilitate potențială în cadrul prevenirii”, a spus Christopher Raymond, analistul Piper Sandler, într-o notă de cercetare. .

Merck efectuează un studiu în stadiu târziu pentru a vedea dacă pilula antivirală poate preveni infecția cu COVID-19, în plus față de studiul care a arătat că poate reduce semnificativ spitalizarea și decesul celor deja infectați.

Merck, a cărui pondere a crescut cu aproximativ 9%, conduce cursa în dezvoltarea primului medicament antiviral oral pentru COVID-19. Rivali precum Pfizer și elvețianul Roche Holding AG, împreună cu partenerul Atea Pharmaceuticals Inc desfășoară studii în stadiul târziu al pastilelor lor. Acțiunile Atea au crescut cu 19%.

Merck, care și-a întrerupt propriul program de vaccin COVID-19, a văzut cotele sale scăzând cu aproximativ 4% pe an până joi, înainte de a se muta pe teritoriul pozitiv pentru 2021 vineri.

„Merck a cam murit pentru investitori în ultimele două trimestre”, a declarat Kevin Gade, manager de portofoliu la Bahl & Gaynor, care deține acțiuni Merck. „Acest lucru arată că motorul lor de cercetare și dezvoltare nu este mort și au fost primii … în ceea ce ar putea fi o oportunitate de miliarde de dolari.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata