RBS anunţă pierderi de 1 miliard de lire sterline în semestrul 1 din 2009

Grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland, detinut in proportie de 70% de guvern, a raportat vineri pierderi de un miliard de lire sterline (1,7 miliarde dolari) in prima jumatate a acestui an, in conditiile in care deprecierile de active legate de creditele neperformante au crescut de aproape 5 ori pâna la 7,5 miliarde lire sterline, informeaza Reuters.

“Rezultatele noastre la jumatate anului, asa cum am avertizat, sunt slabe indicând o pierdere de un miliard de lire sterline”, a informat directorul general de la RBS, Stephen Hester, intr-un comunicat.

“Rezultatele ar putea sa nu se imbunatateasca substantial pâna in 2011 iar o revenire deplina va avea nevoie de mai mult timp”, se mai arata in comunicat.

Banca a precizat ca operatiunile sale cheie, care exclud activele pe care RBS spera sa le vânda sau restructureze, au inregistrat o crestere a profitului pâna la 6,3 miliarde lire sterline de la 4,7 miliarde lire sterline in urma cu un an.

În schimb, operatiunile secundare ale RBS au generat pierderi de 9,6 miliarde lire sterline.

Divizia de investment banking a realizat un profit semestrial de 4,87 miliarde lire sterline in timp ce operatiunile de commercial and retail banking au fost afectate de scaderea veniturilor si cresterea creditelor neperformante.

Confirmând informatiile aparute in presa, RBS a anuntat ca l-a desemnat pe Bruce Van Saun, fost director financiar la Bank of New York Mellon, in postul de director financiar pentru a stimula eforturile de restructurare.

RBS este ultima mare banca britanica care si-a publicat rezultatele semestriale. Un alt grup bancar controlat de stat, Lloyds Banking, a anuntat miercuri pierderi nete de 3,12 miliarde lire sterline in primul semestru, fata de un profit de 1,95 miliarde lire sterline in perioada similara a anului trecut.

Tot saptamâna aceasta, Standard Chartered a anuntat un profit record in timp ce Barclays si HSBC au anuntat profituri nete combinate de 6,55 miliarde lire sterline in pofida cresterii creditelor neperformante.

În 2008 RBS a inregistrat cele mai mari pierderi din istoria unei companii din Marea Britanie si mai multe mii din angajatii bancii si-au pierdut locurile de munca.

Royal Bank of Scotland a fost salvata numai prin interventia guvernului care a ajuns sa preia 70% din actiuni. RBS a decis sa renunte la operatiunile pe care le avea pe 15 piete, inclusiv in România.

Procesul de vânzare a RBS România, fosta ABN Amro România, este coordonat de catre banca de investitii elvetiana UBS, care se ocupa si de vânzarea unei alte subsidiare RBS, cea din Slovacia.

RBS România are active de peste 2,2 miliarde de euro. Capitalurile proprii ale bancii din România, care era, in 2007, pe locul 12 in topul bancilor dupa active, se cifreaza la aproximativ 200 milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata