Ungaria a luat-o pe calea Greciei

Ungaria este prima ţară din Europa care opune rezistenţă presiunilor obişnuite în favoarea măsurilor de austeritate, ameninţând că în caz de probleme nu mai aşteaptă ajutor de la FMI şi UE.

Deja acum câteva săptămâni, unii politicieni maghiari comparau situaţia financiară din ţara lor cu cea din Grecia, comentează ziarul ceh aktualne.cz, în ediţia sa de luni.
Nu mai dorim să economisim, am făcut-o deja timp de cinci ani iar acum a sosit vremea să ne gândim la familiile şi alegătorii noştri, este mesajul pe care l-a trimis lumii guvernul ungar, un guvern care îşi zice de dreapta.

În timp ce la Bratislava, premierul slovac Iveta Radicova şi omologul ceh Petr Necas declară sus şi tare că a face economii în vremuri rele reprezintă o necesitate, politicienii unguri gândesc contrariul.
Deja acum câteva săptămâni, unii politicieni maghiari comparau situaţia financiară din ţara lor cu cea din Grecia, provocând prin aceasta panică în întreaga Europă. Acum situaţia se repetă.

În analiza sa referitoare la faptul că politica guvernului ungar duce ţara pe calea falimentului, banca germană Commerzbank scria că ‘este clar că FMI nu este mulţumită cu politica premierului Viktor Orban, fără un alt ajutor extern Ungaria urmând să reuşească doar cu greu să ţină situaţia sub control’. ‘Ungaria are nevoie de decizii ferme şi economii’, arăta şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

Sâmbătă, 17 iulie, reprezentanţii FMI şi ai UE au înterupt negocierile cu guvernul ungar, legat de îndeplinirea condiţiilor programului de creditare şi au recomandat Budapestei ca în locul introducerii taxei bancare să reducă în continuare cheltuielile guvernamentale.
Ungaria nu va mai putea astfel primi restul de bani din programul de creditare convenit cu FMI şi UE. Guvernul ungar, în frunte cu populistul Viktor Orban, a repetat luni că nu doreşte să economisească şi că mai degrabă doreşte să impună o taxă băncilor cu proprietari străini.

Ministrul ungar al finanţelor, Gyorgy Matolcsy, afirma că guvernul ungar le-a spus partenerilor de negocieri că alte măsuri de reducere sunt în afara oricărei discuţii. Ungaria a pierdut mii de locuri de muncă, competitivitate şi creştere economică tocmai pentru că guvernul condus de Ferenc Gyurcsany nu a fost în stare în ultimii 4 ani să administreze ţara şi s-a străduit să o facă prin măsuri de austeritate, arăta Matolcsy într-un interviu acordat postului de televiziune M1.

Ministrul ungar de finanţe adăuga că guvernul a introdus un important program de reduceri, în valoare de 120 de miliarde forinţi, dar că nu se vor mai introduce şi alte măsuri de austeritate pentru familii şi companii. În opinia acestuia, Ungaria nu va avea nicio problemă să reducă deficitul bugetar sub pragul de trei procente şi va deveni chiar premiant în Europa.
Pieţele au început deja să pedepsească Ungaria, cursul forintului scăzând considerabil, în timp ce preţul pentru asigurarea obligaţiunilor de stat ungare a ajuns la un nivel record şi anume de 365.000 de euro pentru obligaţiuni în valoare de 10 milioane euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata