Valls avertizează asupra pericolului unor „sincope” în proiectul european „în lunile care vin”

19

Uniunea Europeană se confruntă cu pericolul unor „sincope” în „lunile care vin” din cauza diverselor crize care o ameninţă, a avertizat joi prim-ministrul francez Manuel Valls la Davos, făcând referire la criza refugiaţilor, terorism sau posibila ieşire a Marii Britanii din UE, relatează AFP.

Manuel Valls a afirmat la Davos, înainte de o intervenţie a omologului britanic David Cameron, că doreşte să evite un ‘Brexit’, dar nu cu orice preţ. O ieşire a Marii Britanii din UE ‘ar fi incontestabil un lucru rău, un lucru foarte rău’, a spus Valls în faţa jurnaliştilor, adăugând: ‘Trebuie să avem un acord, dar nu cu orice preţ’.

El a vorbit despre riscul unor ‘sincope în proiectul european’ pe ‘termen foarte scurt’ în ‘lunile care urmează’, referindu-se la ‘criza refugiaţilor, terorism, creşterea populismului’ şi Brexit.

Manuel Valls este la Davos una dintre vedetele zilei, împreună cu David Cameron, care ar urma să susţină un discurs la începutul după-amiezii, precum şi cu grecul Alexis Tsipras.

Prim-ministrul francez urmează să participe în ultima parte a dimineţii la o dezbatere foarte aşteptată privind ‘viitorul Europei’, alături de cei doi protagonişti majori ai crizei greceşti din 2015, Alexis Tsipras şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schaüble.

Atena tocmai a acceptat participarea FMI la noul plan de ajutor al Greciei, renunţând astfel să ţină piept adepţilor austerităţii, în frunte cu Germania.

Țara a acceptat în iulie un al treilea plan de ajutor internaţional în cinci ani, în valoare totală de 86 miliarde de euro, şi s-a angajat în schimb să efectueze numeroase reforme economice şi sociale, dintre care unele sunt foarte dificile, precum cea a pensiilor, care a declanşat o grevă în Grecia.

Alexis Tsipras s-a întâlnit miercuri cu comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici pentru a dezbate proiectul de reformă a pensiilor prezentat de Atena, notează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata