Vietnam marchează 35 de ani de la încheierea războiului

9

Vietnamul marchează vineri 35 de ani de la căderea Saigonului în mâinile armatei comuniste din Nord şi de la încheierea războiului care s-a soldat cu moartea a circa 60.000 de persoane.

Conflictul a rămas în analele istoriei drept cel mai mare eşec în materie de război al SUA. Vineri, înalte oficialităţi ale regimului comunist din Vietnam şi combatanţi de război s-au reunit în capitala Hanoi pentru a comemora încheierea acelui conflict, care a reunificat nordul cu sudul şi a pus capăt la peste un deceniu de conflict armat, notează ziarul ABC.

Circa 50.000 de persoane care fluturau streaguri comuniste în culorile roşu şi galben s-au adunat pentru o paradă. În discursul său, preşedintele vietnamez Nguyen Minh Triet a cerut populaţiei să-şi ‘soluţioneze diferendele şi să se unească pentru a pune bazele creşterii economice‘. Însă după 3 decenii, el a continuat să se refere la guvernul răsturnat al sudului, ca la ‘o marionetă a SUA’, ridicând în slăvi ‘eroii războiului’ care au luptat împotriva Vietcongului.

La ceremonie au participat, cum cere tradiţia, locotenent general Pham Xuan The, care a amintit din nou anul acesta cum a reuşit să-l aresteze pe ‘preşedintele de paie’ al Vietnamului de Sud, Duong Van Minh, în palatul prezidenţial din Saigon. El a povestit cum, după o luptă încrâncenată în noaptea de 29 aprilie şi în dimineaţa următoare, şi-a condus trupele în asaltul asupra Palatului Independenţei, a dărâmat grilajul cu ajutorul a două tancuri blindate şi a pătruns alături de soldaţi în interior.

‘Pe hol m-am întâlnit cu un grup de ziarişti occidentali îngrămădiţi în capul scărilor. La primul etaj, un bărbat înalt s-a prezentat drept generalul de brigadă Nguyen Huu Hanh, adjunctul preşedintelui Duong Van Minh’, povesteşte Pham Xuan The. Preşedintele Vietnamului de Sud participa la ultima sa reuniune cu cabinetul, aşteptând să se predea. Mesajul lui avea să fie transmis la radio câteva ore mai târziu:

‘Eu, generalul Duong Van Minh, preşedintele în exerciţiu al Administraţiei Saigonului, ordon tututor forţelor să depună armele şi să se predea necondiţionat Armatei de Eliberare’. Trei decenii mai târziu, tensiunile între cele două tabere s-au atenuat, iar anii de după război par a fi rămas undeva departe.
Adevărul este însă că vietnamezii care au luptat alături de SUA se plâng şi acum că nu sunt trataţi de administraţie pe picior de egalitate cu vecinii din nord şi că au şanse mai mici să obţină un loc de muncă şi să aibă acces la educaţie.

Azi, Vietnamul este o economie emergentă de când s-a alăturat liberului schimb în 1986, prin aşa numita politică de reînnoire ‘doi moi’, iar amintirea conflictului s-a atenuat la noile generaţii. Saigon, actualul Ho Chi Minh, s-a distanţat şi el de trecutul războiului şi a devenit motorul economiei vietnameze. Zilele acestea se vor reuni şi corespondenţii de război care au acoperit conflictul şi care îşi vor împărtăşi amintirile, poate pentru ultima oară, având în vedere că toţi au vârste în jur de 70 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata