5 lucruri la care să fii atent atunci când achiziționezi un apartament

30

Ai căutat locații, ai cercetat anunțuri de proprietăți și ai început să visezi la mutarea în apartamentul tău. Procesul de cumpărare a unui apartament implică, de obicei, câțiva pași despre care s-ar putea să nu fii pe deplin informat, mai ales dacă este prima dată când treci prin acest proces. 

 

Cumpărarea unui apartament este un pas important pentru viitorul și pentru finanțele tale. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. De aceea, este important să te asiguri că pui întrebările potrivite, atunci când mergi să îți vizitezi potențialul apartament, și că ești atent la detaliile care ți-ar putea oferi informații despre buna conviețuire.

 

Iată la ce ar trebui să fii atent atunci când cumperi un apartament.

Documentele imobilului, mai ales în cazul construcțiilor noi

Cele mai importante acte, atunci când achiziționezi o locuință, sunt documentele cadastrale și de intabulare casa. Cu alte cuvinte, acestea reprezintă cartea de identitate a imobilului, iar în lipsa lor, te vei lovi de numeroase probleme în relația cu furnizorii de utilități, cu instituțiile bancare sau când vei avea nevoie de obținerea unor avize pentru modificări/renovări.

 

Mai mult, un imobil fără intabulare și documente cadastrale nu poate fi înstrăinat și nici nu vei putea obține un credit bancar, pentru a-l achiziționa.

 

Așadar, deși este posibil să aibă un preț avantajos și să fie pe placul tău, este bine să fii precaut și să te interesezi din timp despre situația cadastrală.

Afișul cu datoriile la întreținere

Atunci când ești în căutarea unei locuințe și te-ai orientat spre un spațiu comun de locuit, este important să acorzi atenție cheltuielilor generale ale blocului. Prea multe datorii la întreținere ar putea însemna posibile probleme pe viitor, precum sistarea utilităților sau amenzi acordate asociației de proprietari. 

 

Achiziția unei locuințe este un pas important, mai ales dacă optezi pentru un credit prima casa, ce implică un angajament pe termen lung. De aceea, îți recomandăm să fii atent chiar și la astfel de detalii, pentru a te asigura că faci achiziția potrivită.

 

De asemenea, dacă achiziționezi un apartament care a mai fost locuit, poți solicita un istoric al cheltuielilor cu întreținerea pe timp de iarnă. În acest fel, îți vei putea face o idee despre randamentul energetic al apartamentului.

Aspectul blocului și al interiorului scării

Oricât de entuziasmat ai fi de apartament, acordă atenție și detaliilor precum aspectul blocului și al casei scării. Uită-te după crăpături mari, care ar putea afecta structura blocului. Dacă observi câteva fisuri, cel mai probabil nu trebuie să-ți faci griji, deoarece ar putea fi vorba doar de tencuială.

 

De asemenea, observă cum arată casa scării, pentru a-ți face o idee despre cât de bine este întreținut blocul și dacă au fost efectuate reparații la nivelul balustrăzii, al liftului, al ușilor de acces. Un bloc îngrijit și bine întreținut poate însemna că este locuit de un colectiv implicat și preocupat de buna conviețuire în comunitate.

 

S-ar putea să ai nevoie de un lift mare, pentru un cărucior de copii, sau de spații comune de depozitare. Având toate informațiile care te interesează, vei fi pregătit să iei o decizie în legătură cu apartamentul dorit.

 

Dacă blocul este nou, îți recomandăm să fii atent la aspectul finisajelor.

Poziționarea apartamentului

În funcție de preferințe, ar trebui să iei în calcul și acest aspect. Apartamentele orientate spre nord sunt mai răcoroase și mai puțin luminate, în timp ce apartamentele orientate spre sud permit luminii să pătrundă mai bine în locuință și sunt mai călduroase, inclusiv pe timp de vară. 

 

De asemenea, în mod convențional, etajele inferioare sunt considerate mai nesigure, în comparație cu apartamentele situate la niveluri superioare. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că pot fi accesate cu ușurință. Dacă, însă, îți dorești să stai la un etaj inferior, examinează măsurile de securitate din cadrul complexului de locuințe. Poți lua în calcul suplimentarea nivelului de securitate, dacă acest aspect te preocupă în mod special.

 

Tot la acest capitol îți recomandăm să te informezi și despre facilitățile zonei în care este poziționat imobilul. Te-ar putea interesa distanța până la stațiile mijloacelor de transport în comun, situația locurilor de parcare sau existența grădinițelor și a școlilor în apropiere.

Datele despre structura de rezistență a blocului

Solicitarea unei expertize tehnice a unui imobil reprezintă un pas important, mai ales înainte de achiziția unui imobil într-un bloc vechi, însă nu întotdeauna e ușor de efectuat. Pentru multe blocuri vechi, cartea tehnică nu mai există, iar inginerul structurist ar putea solicita decaparea finisajelor pe o porțiune, pentru a putea evalua aspectele ce țin de structură.

 

Începând din anul 2007, dezvoltatorii sunt obligați a întocmi cartea tehnică a construcției, document ce facilitează expertiza specialistului. Acesta va verifica respectarea proiectului de structură, examinând stâlpii, grinzile și pereții. 

 

Dacă ești gata să devii proprietar pentru prima dată, este esențial să știi de la început cât mai multe informații despre imobilul pe care intenționezi să-l cumperi. Va trebui să-ți pregătești finanțele și să înțelegi procesul care te va duce din punctul în care decizi că vrei să devii proprietar de locuință până în acela în care ții pentru prima dată în mână cheile propriei locuințe.

 

Așadar, precum în cazul oricărei achiziții de proprietăți, există o mulțime de lucruri de luat în considerare, înainte de a cumpăra un apartament. De la istoricul dezvoltatorului la istoricul blocului – în cazul unui bloc mai vechi -, cu cât deții mai multe informații legate de potențiala ta proprietate, cu atât mai ușor îți va fi să iei o decizie.

 

Sursa: Shutterstock.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata