În ultimii ani, cum tot mai mulți dintre noi am înțeles cât de importantă este alimentația pentru a ne bucura de o sănătate de fier, am început să facem alegeri mai conștiente, mai naturale, deși prețul este, uneori, mai piperat.
Printre alimentele care și-au făcut rapid loc în bucătăria noastră se numără și semințele de in, a căror popularitate este în continuă creștere ca urmare a studiilor recente care au relevat cât de multe beneficii ne oferă. Acestea sunt o sursă excelentă de fibre, antioxidanți, și acizi grași Omega-3, contribuind astfel la îmbunătățirea digestiei, reducerea riscului de boli cardiovasculare și menținerea unui nivel optim al colesterolului.
Doar că varietatea de branduri de pe piață ne pune în dificultate atunci când suntem pe cale să facem o achiziție. Nu este întotdeauna ușor să identifici ce semințe de in sunt de calitate și care nu, de aceea nu ar strica să aflăm despre câteva modalități care să ne ajute să facem o diferențiere clară.
Doar așa vom fi siguri că ceea ce am ales ne va permite să maximizăm beneficiile pentru sănătate și că, în egală măsură, sprijinim și practicile de agricultură responsabilă.
Primul criteriu de luat în calcul – aspectul
Când ne gândim la calitatea semințelor de in, unul dintre primele aspecte la care ar trebui să fim atenți este aspectul. Acesta ne oferă indicii valoroase despre prospețimea și puritatea semințelor, două caracteristici esențiale care influențează atât valoarea nutrițională cât și siguranța consumului.
Semințele de in de calitate superioară se disting prin uniformitatea culorii și a dimensiunii. Există două tipuri principale de semințe de in: maro și aurii; cele maro prezintă o nuanță închisă, uniformă, în timp ce semințele de in aurii sunt mai deschise la culoare, cu o tentă galben-aurie plăcută. Indiferent de sortiment, nu trebuie să existe pete sau decolorări (în caz contrar sunt de calitate inferioară sau au suferit o expunere la umiditate sau contaminanți).
Pe lângă culoare, suprafața semințelor de in trebuie să fie netedă, lipsită de orice defecte vizibile. Semințele nu ar trebui să fie sparte, zdrobite sau deformate; doar așa uleiurile esențiale și nutrienții rămân intacți.
Mirosul
Semințele de in proaspete au un miros subtil, plăcut, care amintește de cel al nucilor. Acest parfum este un semn că semințele sunt încă bogate în uleiuri naturale și în aportul de acizi grași Omega-3. Un miros proaspăt și neutru indică faptul că semințele au fost protejate de căldură, lumină și umiditate, factori care accelerează procesul de oxidare și duce la râncezire.
Dacă semințele de in degajă un miros rânced sau amar este un semnal de alarmă! Râncezirea se întâmplă când uleiurile din semințe sunt expuse la oxigen pentru perioade lungi de timp, ceea ce duce la oxidare și la formarea compușilor care conferă acel gust și miros neplăcut.
Pentru a testa prospețimea poți freca ușor semințele între degete, apoi să le miroși. Acest test simplu îți va dezvălui rapid orice semne de râncezire sau deteriorare.
Originea și certificările
Sortimentele de seminte de in de calitate, certificate organic, sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice, ceea ce le poate face o opțiune mai sigură și mai sănătoasă. De asemenea, originea semințelor te va ajuta să înțelegi practicile de cultivare și standardele de calitate din regiunea respectivă.
Ambalajul și condițiile de depozitare
Ambalajul potrivit pentru semințele de in trebuie să le protejeze împotriva celor trei factori care le accelerează procesul de râncezire: lumina, căldura și umiditatea. Multe dintre semințe de in de pe piață sunt ambalate în pungi sigilate din material plastic sau în recipiente din sticlă închisă la culoare. Pungile zip sunt o opțiune convenabilă, deoarece permit eliminarea aerului după fiecare utilizare, reducând astfel expunerea la oxigen; recipientele din sticlă oferă o barieră excelentă împotriva umidității și luminii, dar este important să fie închise ermetic și depozitate în locuri ferite de lumină sau căldură.
Pentru a prelungi prospețimea semințelor, acestea ar trebui păstrate departe de sursele de căldură (aragaz sau aparate electrocasnice care degajă căldură). Depozitarea la rece (în frigider sau congelator) va încetini semnificativ procesul de râncezire, prelungindu-le astfel durata de viață.