Ghid complet pentru cum sa te pregatesti de Secret Santa in 2022

77

Secret Santa este un obicei nu foarte vechi, prin care mai multe persoane organizeaza un schimb de cadouri. Fie ca organizezi o petrecere de Craciun cu prietenii, familia sau chiar colegii sau esti la locul de munca ori la scoala, acest tip de activitate poate fi organizat fara probleme, deoarece nu necesita mult efort din partea nimanui. In fiecare an, in timpul Craciunului, oameni din toata lumea fac schimb de cadouri. In unele cazuri insa, este greu de ales ceva special, mai ales cand este vorba despre o petrecere la birou. Desigur, nu poti sa faci cadouri tuturor colegilor de birou sau colegilor de la scoala. De aceea, cea mai buna solutie este organizarea petrecerii de Secret Santa.

 

Secret Santa este o traditie relativ noua. Originalul Secret Santa a fost un anume Larry Dean Stewart, om de afaceri foarte bogat, care a venit cu ideea de a oferi cadouri anonime in timpul sarbatorilor de Craciun oamenilor din Kansas. A facut asta timp de 25 de ani, oferind cate 100 de dolari celor din aceasta regiune.  Acum este un obicei raspandit in special in corporatii si scoli, pentru ca este o metoda eficienta si deloc costisitoare de a oferi cadouri oamenilor de langa noi.

 

De ce are o asemenea popularitatea in corporatii

 

Orice idee moderna este preluata, in primul rand de corporatii. Corporatiile, avand o deschidere mai mare spre lumea occidentala si comunicand cu oameni din intreaga lume, preiau idei si obiceiuri pe care ulterior le incorporeaza in sucursalele locale. Asa s-a intamplat si cu cadourile de Secret Santa. Astfel, corporatiile nu mai trebuie sa investeasca sume colosale de Craciun pentru a cumpara cadouri, dand oportunitatea fiecarui angajat de a aduce ceva, intr-o anumita limita de bani si de a se bucura de cadouri alaturi de colegi.

 

Cum a aparut in Romania

 

De ceva ani, in timpul sarbatorilor de Craciun, corporatiile au inceput sa puna un mare accent pe organizarea petrecerilor dedicate acestei sarbatori. Este acel moment in care oamenii se destind, isi fac bilantul intregului an, se premiaza pentru reusite si asa mai departe. Nu cu mult timp in urma, probabil prin intermediul unei multinationale sau corporatii, cineva a avut stralucita idee de a organiza aceasta activitate “importata” din occident. Cel mai probabil asa a aparut și la noi conceptul de Secret Santa, astazi fiind un mod popular de a face cadouri pentru colegi, pe buget si fara a lasa pe cineva pe dinafara.

 

Cum a afectat pandemia jocul de Secret Santa

 

Recenta pandemie a fost putin prietenoasa cu petrecerile de Craciun de orice fel, nu numai cu Secret Santa. Oamenii din campul muncii nu au mai fost capabili sa isi faca cadouri de Craciun asa cum o faceau odinioara, prin intermediul unor petreceri fastuoase. Cu toate acestea, in special pentru cei ce au lucrat online, s-au gasit modalitati ingenioase. Multe companii au implementat un fel de Secret Santa online, prin care angajatii primeau vouchere la diverse branduri pe care le puteau folosi pentru a-si achizitiona articolele dorite.

 

Cat de usor se poate organiza la munca sau chiar si la liceu

 

Pentru pregatirea Secret Santa este necesar ca participantii sa se intalneasca sau sa se coordoneze cu cateva saptamani inainte de data indicata pentru oferirea cadourilor. Organizatorul scrie numele tuturor participantilor pe foi de hartie si pune numele acestora intr-o punga. Apoi, unul cate unul, alege un bilet. Mai recent, tombolele online au inceput sa fie la moda, unde participantii pot afla numele Mosului lor Secret printr-un site web sau il pot primi pe e-mail. Aceasta noua forma de tombola evita problema de a strange intregul grup inaintea evenimentului (ideal pe timp de pandemie). Dupa cum vezi, nu este nimic complicat!

Cum alegi cadoul perfect de Secret Santa

 

Ai tras un bilet de Secret Santa? Ce faci de aici? Daca cunosti persoana respectiva, incerca sa te incadrezi in buget si cumpara un obiect sau ceva ce stii ca i-ar placea. Poti sa  cumperi o carte sau un device de birou, poti sa ii cumperi o cana de cafea sau un obiect decorativ. Daca nu cunosti acea persoana, poate fi putin mai dificil insa nu imposibil. O carte de dezvoltare personala, un obiect generic de birou, un cadou amuzant pot fi idei grozave de cadouri de Secret Santa, in special cand nu cunosti persoana respectiva.

 

Unde gasesti cadouri inedite pentru colegi de Craciun

 

Exista multe magazine de unde poti sa gasesti cadouri. Insa pe internet sunt site-uri de ajutor atunci cand cauti cadouri online. Exista o gama diversificata de cadouri pe buget ce pot fi comandata rapid și care pot fi cele mai bune daruri pentru aceasta ocazie. Sunt cadouri amuzante sau cadouri generice, pe care le poti oferi oricui, chiar daca nu cunosti foarte bine acea persoana.

 

A organiza Secret Santa este una din acele activitati frumoase preluate de la corporatiile occidentale. Indiferent daca ne vedem fata in fata sau lucram online, putem organiza oricand un astfel de eveniment care va aduce bucurie tuturor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata