Lensa: Programează-te la un control optometric și alege-ți ochelarii preferați

19

Un control la ochi ajută la detectarea problemelor de vedere în stadiul timpuriu, când au șanse mari de a fi tratate cu succes. Optometristul te ajută să îți corectezi vederea, să te adaptezi mai ușor la schimbări și îți oferă sfaturi pentru îngrijirea corespunzătoare a ochilor. Printr-un consult se pot obține indicii în legătură cu starea generală de sănătate.

Când se recomandă un control optometric?

Este benefic să mergi la un control de rutină, pentru a îți verifica sănătatea oculară. Programează-te la Lensa București Tineretului și permite-i optometristului să îți evalueze ochii, pentru a putea identifica din timp eventuale probleme ce pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. 

Iată când se recomandă un control optometric:

 • Dacă porți deja ochelari de vedere și ai început să ai tulburări de vedere;
 • Dacă te confrunți cu dureri de cap și dificultăți de concentrare când lucrezi o perioadă îndelungată la computer;
 • Dacă există momente în care vezi în ceață când privești la distanță, șofezi sau citești;
 • Dacă dorești să îți înlocuiești ochelarii sau lentilele de contact.

Care este frecvența controalelor?

Există mai mulți factori ce contribuie la determinarea frecvenței cu care se recomandă să mergi la consult optometric. În general, se urmează următoarea schemă:

Copii

Cntrolul este recomandat în special înainte de începerea grădiniței și a școlii, urmând ca medicul să stabilească frecvența cu care ochii copilului trebuie verificați.

Optometristul verifică modul în care se dezvoltă ochii și verifică dacă există risc de ambliopie („ochi leneș”), astigmatism sau strabism.

Adulți

În cazul absenței unor simptome, se recomandă ca adulții să meargă la un consult odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani, când există riscul să apară unele probleme de vedere. În funcție de rezultat, medicul stabilește frecvența controlului optometric. Persoanele care au peste 60 de ani trebuie să meargă la control o dată la un an sau la doi ani.

 

Controlul optometric se recomandă mai des în următoarele situații:

 • Dacă porți ochelari sau lentile de contact pentru vedere;
 • Dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune cronică ce crește riscul de a dezvolta probleme de vedere, precum diabet zaharat;
 • Dacă există istoric familial de afecțiuni oculare sau pierderea vederii;
 • Dacă urmezi un tratament medicamentos ce poate avea tulburările de vedere printre efectele secundare.

 

Ce face un optometrist?

Optometristul este un cadru medical atestat pentru a efectua următoarele servicii:

 • Examinare oculară completă;
 • Evaluarea stării de sănătate a ochilor;
 • Prescrierea lentilelor de vedere;
 • Diagnosticarea problemelor de vedere comune;
 • Prescrierea unor medicamente pentru ochi.

În cazul în care optometristul constată că ai o afecțiune complexă sau care necesită intervenție pe cale chirurgicală, îți va recomanda să mergi la un oftalmolog.

În ce constă consultația?

Medicul îți va adresa câteva întrebări pentru a verifica dacă ai simptome ce pot indica tulburări de vedere, dacă ai suferit operație la ochi sau dacă ai fost diagnosticat cu o alte afecțiuni ce pot duce la acestea și dacă urmezi tratamente medicamentoase, apoi te va examina.

 

Examinarea oculară presupune o serie de teste care ajută la identificarea problemelor de vedere. Optometristul va folosi diverse dispozitive și îți va cere să privești prin unele tipuri de lentile. Fiecare test pe care îl face este pentru a evalua un aspect diferit al sănătății oculare:

 • Măsurarea acuității vizuale, pentru a verifica dacă ai nevoie de ochelari sau lentile de contact;
 • Măsurarea presiunii oculare, cu ajutorul unor picături pe care ți le va pune în ochi și care au rolul de a dilata pupilele;
 • Evaluarea generală a sănătății oculare: după dilatarea pupilelor, optometristul folosește lumini pentru a verifica fundul ochilor. Îți va face mai multe teste, cu scopul de a verifica vederea și funcțiile oculare.

 

După încheierea consultației, optometristul va discuta cu tine despre rezultatele testelor, potențialele riscuri de afecțiuni și eventualele metode de protecție pe care ți le recomandă. În cazul în care identifică afecțiuni grave, îți va recomanda să mergi la un oftalmolog.

 

Sursă de informare:

 1. “Eye Exam.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 10 Apr. 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/eye-exam/about/pac-20384655, accesat la data de 22 noiembrie 2022.

Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News