5 ceaiuri sănătoase, pe care să le ai, mereu, în casă

Îți place să te bucuri de câte o cană cu ceai, din când în când? Există o mulțime de tipuri de infuzii, cu arome și gusturi diferite. Varietățile de ceai și infuzii de plante nu sunt, doar, foarte plăcute la gust. Multe dintre acestea au și numeroase beneficii, dacă sunt preparate corespunzător. Trebuie să știi, însă, că studiile sunt, deocamdată, contradictorii, în privința beneficiilor ceaiurilor.

Dacă vrei să bei o licoare de plante pentru efectele sale terapeutice, trebuie să ai în vedere că aceasta trebuie să fie mai concentrată și lăsată, mai mult timp, la infuzat. În acest mod, principiile active din plante, cele care aduc beneficii, sunt eliberate. Vei avea nevoie de 3 grame plante uscate în 100 ml apă clocotită. Acestea se lasă la infuzat pentru 30 de minute. Iată 5 ceaiuri sănătoase care ar trebui să nu-ți lipsească din casă.

  • Ceaiul verde  

Ceaiul verde este, de fapt, ceaiul autentic originar din China, și provine din planta Camellia sinensis, după denumirea ei științifică. Ceaiul negru sau cel alb sunt obținute prin prelucrarea diferită a ceaiului verde dar și prin alte tehnici de cultivare. Restul așa-numitelor ceaiuri, care nu provin din Camellia sinensis, precum ceaiul de fructe de pădure sau cel de mușețel, sunt infuzii de plante și nu ceaiuri propriu-zise.

Ceaiul verde conține polifenoli, nutrienți cu rol antioxidant, care protejează împotriva radicalilor liberi. Aceștia sunt molecule care cauzează îmbătrânirea și distrugerea celulară, asociată cu unele boli, precum cancerul. Ceaiul verde a fost folosit, timp de secole, în medicina tradițională indiană și chineză. Atenție! Ceaiul verde conține și o cantitate importantă de cafeină.

Beneficiile ceaiului verde:

  • Previne cancerul
  • Scade colesterolul și riscul de boli cardiovasculare
  • Scade riscul de accident vascular cerebral
  • Ameliorează afecțiunile pielii
  • Îmbunătățește funcțiile cognitive și memoria
  • Reduce inflamațiile
  • Reduce riscul de boală Alzheimer

 

  • Ceaiul rooibos 

Ceaiul rooibos sau ceaiul roșu este preparat prin infuzia plantelor uscate de Aspalathus linearis, provenite din Africa de Sud. Procesul de prelucrare presupune fermentarea frunzelor acestei plante, care-i dă, de altfel, culoarea roșie. Planta are proprietăți puternic antioxidante.

 

Beneficiile ceaiului rooibos includ:

  • Nu are cafeină, ceea ce îl face potrivit pentru femeile însărcinate și pentru copii
  • Ameliorează hipertensiunea
  • Scade colesterolul rău
  • Controlează nivelul glicemiei și este potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat. În plus, se pare că scade riscul de complicații, în cazul acestor pacienți
  • Crește nivelul de leptină, hormon care oferă senzația de saturație, atunci când mâncăm. Acest lucru poate fi util în cazul persoanelor ce vor să piardă în greutate. 

 

  • Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai consumate infuzii de plante la nivel mondial, pentru aroma sa intensă. Acesta se prepară prin infuzarea frunzelor de mentă.

Beneficiile ceaiului de mentă:

  • Ameliorează problemele digestive (greața, indigestia, durerile de stomac, spasmele intestinale, sindromul de colon iritabil, balonarea)
  • Ameliorează congestia nazală
  • Ameliorează durerile menstruale
  • Ameliorează durerile de cap

 

  • Ceaiul de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este preparat din infuzia florilor plantei cu același nume. Acesta are o culoare roz spre roșu și un gust acrișor. Cel mai utilizat soi în prepararea acestui ceai este Hibiscus sabdariffa. Se pare că ceaiul de hibiscus ar avea proprietăți antioxidante și antitumorale.

Beneficiile ceaiului de hibiscus:

  • Luptă împotriva radicalilor liberi
  • Luptă contra unor tipuri de celule asociate cu leucemia
  • Controlează tensiunea arterială
  • Se pare că inhiba cancerul de prostată

 

  • Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel se prepară prin infuzia florilor de mușețel. Lichidul este des utilizat pentru efectele sale calmante și antiinflamatorii.

Beneficiile ceaiului de mușețel:

  • Îmbunătățește calitatea somnului
  • Are efecte antibacteriene
  • Are efecte antiinflamatorii
  • Se pare că protejează ficatul
  • Reduce simptomele sindromului premenstrual
  • Îmbunătățește nivelul glucozei din sânge
  • Combaterea diareei
  • Ameliorează ulcerațiile, unele afecțiuni și iritații ale pielii, plus simptomele sindromului de intestin iritabil
  • Este folosit ca adjuvant, în tratamentul unor infecții vaginale

 

Așadar, ceaiul verde și infuziile de plante pot fi consumate atât pentru arome, cât și pentru unele beneficii potențiale – click aici pentru gama de ceaiuri Sensiblu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata