5 metode prin care poți prelungi viața motorului auto

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/motor-machine-mechanical-engine-768750/

Deși este cea mai importantă și costisitoare componentă a unui autoturism, motorul nu beneficiază întotdeauna de protecția și atenția pe care ar trebui să le primească din partea șoferilor. Preocupați mai mult de buna funcționare a altor elemente, șoferii uită să se îngrijească de componenta a cărei degradare poate însemna și finalul vieții mașinii, întrucât o înlocuire a motorului este foarte costisitoare. La fel ca orice piesă auto, motorul trebuie tratat cu grijă și verificat periodic, în așa fel încât să nu se ajungă la defecțiuni grave, poate imposibil de remediat. Cum poți avea grijă mai bună de motorul tău și care sunt cele cinci metode prin intermediul cărora viața acestuia poate fi prelungită? 

Alimentează corect

Calitatea combustibilului poate afecta în mod puternic sănătatea motorului unui autoturism. Astfel, este indicat să folosești carburanți tratați în așa fel încât să nu afecteze motorul și să îl ajute să funcționeze eficient și sănătos. Poți alege să dublezi utilizarea de combustibil de calitate cu folosirea aditivilor pentru motorină de la Autohut, care vor facilita curățarea și protecția motorului de impuritățile din carburant. Totodată, pe lângă calitatea combustibilului utilizat, foarte important este să alimentezi înainte ca rezervorul să fie aproape gol. Motivul pentru care nu se recomandă să apelezi la ultimele resurse de carburant din rezervor este reprezentat de posibilitatea ca acesta să fie încărcat cu diferite impurități decantate de-a lungul vremii. Odată ajunse în circuit, acestea prezintă riscul de a degrada filtrele și chiar motorul. 

Schimbă uleiul la timp

Schimbarea uleiului este unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le poți face pentru motorul tău. Uleiul are rolul de a menține componentele motorului bine lubrifiate și de a evita supraîncălzirea. Desigur, această schimbare nu trebuie să se facă nici prea des, ci doar respectând termenii indicați de către producător. În general, mașinile apărute în ultimii ani au nevoie de o schimbare de ulei la aproximativ opt mii de kilometri parcurși, însă există și excepții. Tocmai de aceea, recomandat este să urmărești indicațiile producătorului auto sau să cauți online perioada la care trebuie schimbat uleiul pentru modelul tău de autoturism. Odată cu schimbarea uleiului, trebuie înlocuite și filtrele de ulei. 

Ai grijă la sistemul de răcire

Supraîncălzirea motorului poate afecta foarte mult modul de funcționare, dar și durata de viață a acestuia. Tocmai de aceea, sistemul de răcire este un mecanism foarte important, care trebuie protejat, pentru a putea asigura răcorirea constantă și eficientă a motorului. Compus din radiator, pompă de apă, lichid de răcire și termostat, sistemul de răcire acționează prin intermediul lichidului care circulă prin motor atunci când termostatul detectează o temperatură mai mare decât cea recomandată. Lichidul de răcire trebuie să fie mereu verificat și este necesar să te asiguri că în sistem există suficient pentru a garanta răcirea motorului ori de câte ori este necesar acest proces. Dacă motorul se supraîncălzește și în condițiile în care există suficient lichid de răcire în sistem, atunci cea mai bună soluție este să apelezi la un service, pentru o verificare. 

Acordă atenție luminilor martor din bord

Chiar dacă șoferii acordă, în general, o atenție deosebită martorilor care se aprind în bord, totuși este foarte important ca aprinderea lor să fie prompt remarcată și tratată corespunzător. Nu aștepta prea mult înainte să mergi cu mașina la service, dacă ești avertizat de martorul echivalent motorului. Problemele pentru care ești avertizat sunt, de obicei, suficient de grave încât să nu suporte un timp de așteptare prea mare. 

Înlocuiește filtrul de particule

Piesă foarte importantă pentru motor, filtrul de particule este acea componentă care are grijă ca impuritățile din combustibil să nu ajungă în motor. Dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, motorul mașinii tale ar fi asaltat de elemente care i-ar afecta pe termen lung funcționarea și ar conduce la defecțiuni poate chiar iremediabile. În funcție de cât de accesibil este filtrul, el poate fi schimbat mai ușor sau mai greu, însă cea mai la îndemână variantă este să mergi cu mașina la un service auto.

 

Protejarea motorului autoturismului este o preocupare permanentă, necesită atenție și multă grijă, însă te poate scuti de cheltuieli foarte mari. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata