7 activități distractive pe care le poți încerca alături de copilul tău

Pandemia ne-a forțat să restrângem mult perimetrul vieții noastre cotidiene și ne-a diminuat deplasările și socializarea. Ceea ce ne determină să devenim creativi cu activitățile de familie. Dacă până acum unele lucruri erau făcute pe pilot automat acum pot deveni prilej de petrecut timp împreună. Sau putem împărtăși activități pe care până acum le practicam individual. 

Mai jos sunt câteva idei de activități distractive pe care le putem face împreună cu copii. În funcție de vârsta putem varia sau diversifica. 

Gătitul 

Puteți aduce familia laolaltă dupa-amiaza sau în weekend pentru a produce împreună rețete simple și gustoase. Copii peste 3 ani pot spăla legume și fructe, pot scoate vasele și ustensilele din dulap. Cei mai mari pot ajuta la tăiat, amestecat, asezonat etc. Cei foarte mici, pot bate toba cu linguri de lemn în castroane și cratițe. La sfârșitul zilei veți avea câteva feluri bune de mâncare și niște zâmbete mari pe chipuri. Asemenea activități simple dezvoltă procesualitatea, coordonarea mână-ochi, cultivă răbdarea, empatia, spiritul de echipă și încrederea în sine. 

Cititul

Cititul este una dintre cele mai plăcute și mai relaxante activități de făcut împreună cu copiii. El îmbunătățește, memoria, logica, vocabularul, discursul etc. Dacă încă nu pot citi singuri, le puteți citi voi. Dacă aveți puțină poftă de joacă, puteți citi chiar pe voci. Va fi foarte amuzant pentru toata lumea. Dacă sunt copii mari, citiți separat și luați pauze pentru a împărtăși și dezbate ce ați citit. Astfel aceasta activitate nu va deveni plictisitoare pentru răbdarea lor și în același timp vor învăța să înțeleagă și să rezume ceea ce citesc.

Jocuri de societate

Jocurile de societatea au nenumărate avantaje. Pe lângă faptul că dezvoltă logica, gândirea critică și gândirea creativă, răbdarea și concentrarea, ele îmbunătățesc comunicarea și cooperarea, skilluri esentiale într-o echipă. Dau un scop comun participanților, crescând nivelul de empatie și incluziunea. Unii psihologi recomandă jocurile de societate pentru rezolvarea și diminuarea conflictelor familiale. Pentru a găsi cele mai amuzante și interesante jocuri pentru familia ta intră pe  https://www.deajoaca.ro/.

Construiți corturi în casă

Nu diminuati beneficiile construirii unui cort sau fort în casă. Este una dintre cele mai amuzante activități de familie. Faceți un plan împreună, adunați cearceafuri, perne, cutii scaune și prindeți-le în așa fel încât să vă rezulte un cort numai al vostru. Skillurile inginerești, atenția și răbdarea vor fi răsplătite. La fel și ingeniozitatea și improvizația. Aduceți înăuntru o lampă de noapte sau instalația din bradul de crăciun și s-ar putea să nu mai vreți să ieșiți din “căsuța” voastră. 

Desen și activități creative

Indiferent de talentele voastre artistice, puteți să vă delectați desenat și pictând cu vopsele, creioane colorate, carioci pe cărți de colorat sau chiar puteți dedica un perete din casa acestor ocupații. Dacă nu va pasionează culorile, puteți încerca să faceți colaje cu imagini decupate din reviste, fotografii de familie, bucăti de materiale etc. Activitățile de acest gen relaxează foarte mult, dezvoltă creativitatea și îmbunătățește abilitățile artistice. 

Exerciții fizice

Având în vedere că deplasările și mișcarea fizică nu mai fac la fel de mult parte din programul cotidian, puteți introduce în rutina zilnică 15 -30 minute de mișcare fizică, împreună cu cei mici. Nu vă complicați, câteva exerciții de pilates și yoga sunt potrivite la orice varsta. Dacă nu vă pasionează aceste tipuri de mișcare, alegeți 2-3 melodii ritmate și dansați împreună prin casa. Rezultatul este asemănător. Mișcarea accelerează pulsul, coordonarea și tonusul iar nivelul de endorfine crește pentru restul zilei. 

Sesiune de costumat

Una dintre activitățile preferate ale copiilor este să scotocească prin dulapuri. Alăturați-vă lor și compuneți împreuna costumații vesele. Dați iama prin farduri sau carioci cu apă, creați-vă măști asortate cu costumele și deveniți personajele pe care le-ați inventat. Va fi cu siguranță un moment de neuitat care trebuie neapărat capturat în fotografii și selfie-uri. Acest tip de activități de genul jocului de rol dezvoltă improvizația și creativitatea dar îi îmbunătățește și aptitudinile de integrare și de adaptare. 

Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe care le poți încerca alături de familia ta in timpul liber. Tu ce alte idei de jocuri și activități mai ai? 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata