Antrenamente indoor sau mișcare în aer liber: ce preferă românii în materie de sport?

Atunci când vine vorba de mișcare, posibilitățile pe care le ai la dispoziție sunt foarte variate și tot ce îți trebuie este doar determinarea de a face sport și puțina inspirație atunci când trebuie să alegi cum vor arăta antrenamentele tale. Deși mulți specialiști recomandă mișcarea în aer liber, grație modului în care poți respira și a nivelului ridicat de efort pe care îl presupune acest tip de activitate, nu este de neglijat nici posibilitatea efectuării antrenamentelor în spațiu închis. Practică și disponibilă pe tot parcursul anului, varianta antrenamentelor indoor este preferată de foarte mulți oameni. În România, factorii care influențează o alegere în acest sens nu sunt deloc puțini și trebuie luați în seamă atunci când ești pus în situația de a face o alegere. Care sunt avantajele antrenamentelor în aer liber, dar și ale celor indoor și cum preferă românii să facă mișcare?

De ce în aer liber și nu indoor? 

Antrenamentele în aer liber pot fi de mai multe feluri. Pornind de la alergatul în parc sau pe stradă, care este și principala opțiune de activitate a celor care decid să facă mișcare în aer liber, și ajungând până la exerciții de yoga sau mers pe bicicletă, sportul outdoor are avantaje multiple. Primul și cel mai important constă în nivelul ridicat de solicitare a organismului. Elementele precum aerul din exterior și vântul contribuie la o respirație intensă, grație căreia ajungi să arzi foarte multe calorii. De asemenea, respirația în aer liber, mai ales dacă este realizată în conformitate cu tehnicile corecte, poate să facă minuni cu starea de spirit a celui care se antrenează. Respirând corect, în aer liber, îți vei oxigena creierul în mod optim și te vei simți excelent. De asemenea, vei fi adus în afara zonei de confort atunci când va trebui să te expui alergând sau făcând exerciții de yoga în parc, dar asta îți va aduce ulterior foarte multă relaxare și încredere în sine. Dacă decizi să te antrenezi în aer liber, trebuie să știi că este foarte important să te echipezi corespunzător, iar în prezent poți să profiți de super prețuri la treninguri de damă, dacă decizi să îți completezi garderoba pentru sport. Un alt avantaj foarte important al antrenamentelor efectuate în aer liber constă în faptul că acestea sunt gratuite și nu sunt restricționate de timp. Dacă reușești să găsești spațiul necesar pentru ceea ce vrei să faci, nu îți trebuie decât ambiție și decizia de a trece la treabă. 

De ce indoor?

Chiar dacă varianta sportului efectuat în aer liber prezintă foarte multe beneficii, românii sunt adepții antrenamentelor indoor. Un prim motiv al celor care optează pentru antrenamentele indoor este reprezentat de constanța mediului. Dacă te antrenezi afară, există perioade din an când este foarte greu să fii consecvent, din cauza vremii capricioase. În schimb, în sala de fitness atmosfera este mereu prietenoasă și poți să desfășori orice fel de antrenament fără teama frigului sau a ploilor. Un alt avantaj constă în faptul că un abonament la sală te obligă cumva să fii disciplinat și să te ții de treabă, în vreme ce antrenamentele în aer liber pot fi oricând anulate, în lipsa unei presiuni, fie ea și de natură financiară. Totodată, indoor ai posibilitatea de a efectua mult mai multe tipuri de antrenamente, precum cross fit, fitness, power lifting sau sporturi cum ar fi tenisul, fotbalul ori foarte popularul squash. Oferta indoor este, așadar, mai variată și atrage mai mulți români decât varianta sportului în aer liber. Oameni sunt încântați și de posibilitatea de a merge la sală cu unul sau mai mulți prieteni, dar și de lipsa grijilor referitoare la infrastructură. În România, parcurile nu sunt prea prietenoase cu alergătorii, de pildă, pentru că nu există suprafețe construite special pentru acest tip de activitate decât în foarte puține locuri, iar betonul dominant poate cauza probleme ale coloanei vertebrale, în lipsa unui echipament foarte performant. 

Așadar, fie că alegi să faci sport în aer liber sau indoor, trebuie să găsești disciplina potrivită pentru tine, echipamentele care să-ți maximizeze potențialul și să te înarmezi cu ambiție și multă disciplină. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata