Beneficiile economice pe care izolația exterioară a unei clădiri le poate oferi

Există un motiv cuantificabil pentru care aderarea României la Uniunea Europeană a însemnat și un program de eficientizare termică a clădirilor din aglomerațiile urbane. Ca majoritatea statelor din centrul și estul Europei, și România a aplicat încălzirea centralizată având centrale de termoficare în regiuni ale orașului care trimit agentul termic către blocurile rezidențiale. Diminuarea pierderilor se face mai ales prin anveloparea clădirilor cu izolație exterioară. Să analizăm mai în detaliu aceste beneficii economice.

La nivel de organizare economică, politicile europene sunt gândite pentru a încuraja o economie sustenabilă, unde consumul de carburant pentru încălzire să fie eficientizat. De aici și programele susținute financiar de organismul european prin care majoritatea blocurilor construite în regimul comunist au intrat sau intră în reabilitare.

50% mai cald

Există o serie de termoizolații interioare și exterioare care, aplicate în mod profesionist, pot genera o diminuare a pierderilor de căldură de circa 50%. Altfel spus, jumătate din căldura din interiorul apartamentelor din blocurile anvelopate nu se mai pierde prin pereți, ferestre, acoperiș, balcoane și uși.

Indiferent care este mecanica prin care se generează agentul termic – încălzirea centralizată pe cartiere, centrală de apartament sau sobe – majoritatea sistemelor folosesc carburanți ale căror costuri cresc de la un an la altul. De la o factură de 300-400 de lei într-un apartament de 3 camere în sezonul friguros la una de 150-200 beneficiul este mai mult decât evident.

Vara răcoroasă

Izolarea exterioară cu vată minerală sau polistiren expandat aduce de la sine și un beneficiu economic mai puțin discutat, dar poate la fel de important. Sezonul cald impune un consum comparabil cu cel friguros având în vedere folosirea aparatelor de aer condiționat. Temperaturile ridicate sunt tot mai frecvente și se întind pe perioade tot mai lungi, o izolare termică profesionistă devenind extrem de utilă și vara.

Igrasia

Indiferent dacă izolația exterioară este aplicată unei clădiri nou construite sau uneia vechi, ea are și avantajul de a prelungi viața finisajelor. Atât exteriorul clădirii, cât și pereții interiori primesc o protecție suplimentară atunci când infiltrațiile de apă, condensul, umezeala excesivă, dar și căldura excesivă se opresc într-o barieră termo-izolantă. Sigur că aerisirea este necesară pentru a păstra interiorul apartamentului proaspăt.

Eficientizare

Un beneficiu economic implicit pe care izolația exterioară a unei clădiri îl poate oferi este repartizarea căldurii în mod eficient. Dacă un apartament nu mai pierde atât de ușor agent termic, alimentarea cu căldură poate fi oprită în momentele în care locuința este goală, sau măcar redusă la minimul necesar.

Fonic

Beneficiul izolației fonice este de regulă pus pe ultimul loc, însă el nu trebuie ignorat. Orice fel de izolație exterioară aduce de la sine și o barieră în fața zgomotelor din exterior. Un ambient confortabil și personal se poate transforma într-un beneficiu economic dacă luăm în considerare migrarea a tot mai multor ocupații către zona work-from-home.

Rezistență la incendiu

Majoritatea producătorilor de izolații termice au certificări europene de rezistență a materialelor la incendii. Este un plus de siguranță care nu aduce doar timp în plus în caz de accidente, dar diminuează și pagubele implicite pe care locuința ar suferi-o.

Igienizare

Anveloparea pe exterior a unei clădiri vine la pachet cu o finisare complementară. Se obține o etanșare a clădirii. Poate părea insignifiant, dar păstrarea la distanță a dăunătorilor, insectelor și a rozătoarelor este un alt avantaj adus de izolația exterioară.

Estetic  

Plăcile de polistiren sunt plate, ceea ce oferă un spațiu de lucru foarte bun pentru aplicarea unui finisaj de calitate care să reziste în timp. Indiferent că este vorba doar de o vopsea cu culori vii, ștucaturi sau alte elemente de decor.  

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata