Călătoriile de afaceri: ce reguli speciale ar trebui să cunoști la momentul actual

Uniunea Europeană a înăsprit regulile de călătorie în contextul pandemiei de coronavirus, iar măsuri suplimentare de protecție sunt luate și în alte state, din afara blocului comunitar. Restricțiile și regulile stricte se aplică inclusiv călătoriilor de afaceri, astfel încât nu există, practic, o diferență din acest punct de vedere între vacanțele în scop recreativ și călătoriile de business. 

Îți prezentăm în acest articol cele mai importante informații de care trebuie să ții cont dacă plănuiești să pleci în următoarea perioadă într-o călătorie de afaceri în afara țării, ca să eviți orice surpriză neplăcută.

Test PCR negativ pentru COVID-19

Primul lucru pe care trebuie să-l faci, înainte să-ți cumperi bilete de avion din România spre destinația dorită, este să te informezi cu mare atenție despre regulile stabilite de fiecare stat în parte. Astfel, cele mai multe țări impun prezentarea unui test PCR negativ la intrarea în țară, pentru a preveni astfel transmiterea virusului. De regulă, testul trebuie să fie făcut cu 48 de ore sau 72 de ore înainte de sosirea în țară.

Carantină obligatorie după intrarea în țară

Totodată, există și state care impun carantina obligatorie timp de 10 zile sau 14 zile după sosire, indiferent dacă poți prezenta un test negativ recent. În acest caz, dacă nu poți evita călătoria, trebuie să știi cum să te organizezi, ca să poți programa întâlnirea de afaceri după ce se termină perioada de izolare impusă. Prin urmare, va fi nevoie să rezervi o cazare timp de mai multe zile, iar acest lucru îți poate afecta serios bugetul.

Carantina după întoarcerea în România

Un alt aspect pe care trebuie să-l verifici este și regula privind carantina la domiciliu, după întoarcerea în țară. Astfel, dacă ai fost într-o călătorie de afaceri într-o țară cu risc epidemiologic crescut, ți se va impune carantina după întoarcerea în România, timp de 10 zile. 

Interdicții de călătorie

Din păcate, există și state în care, în acest moment, călătoriile sunt strict interzise, granițele fiind practic închise pentru români, iar această listă se schimbă de la o zi la alta, în funcție de situația epidemiologică din țara respectivă, dar și din România. Pentru călătoriile într-un stat din Uniunea Europeană, poți verifica lista acestor interdicții pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe.

Dovada vaccinării

Dacă te-ai vaccinat deja împotriva noului coronavirus și dacă au trecut cel puțin 10 zile de la rapel, atunci nu va mai trebui să stai în carantină după ce te întorci în România, indiferent unde vei călători. Deși nu există deocamdată un pașaport de vaccinare, care să-ți asigure accesul fără restricții în multe state europene, acest proiect ar putea deveni realitate în curând și ar fi de mare ajutor pentru persoanele care trebuie să călătorească frecvent.

Acestea sunt cele mai importante reguli privind călătoriile în perioada pandemiei. Recomandarea noastră este să închei și o asigurare storno de călătorie, ca să-ți poți recupera toți banii pentru cazare și pentru biletul de avion, în cazul în care te vei îmbolnăvi de COVID.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata