Care sunt simptomele hipertiroidismului?

Glanda tiroidă are un rol extrem de important în reglarea metabolismului și a funcțiilor vitale ale organismului. Atunci când în activitatea acesteia apar nereguli, va crea dereglări hormonale ce vor fi resimțite la nivelul întregului organism. În continuare ne vom concentra mai mult pe hipertiroidism și vom prezenta simptomele acestuia, pentru a știi să le recunoști, dacă este cazul.

Ce este hipertiroidismul?

Atunci când glanda tiroidă funcționează într-un ritm mai alert decât este normal și produce astfel o cantitate în exces de tiroxină, cunoscută și sub denumirea de hormon tiroidian, medicii vor spune că suferi de hipertiroidism. Această afecțiune accelerează metabolismul, modificând astfel funcționalitatea organismului.

Care sunt simptomele?

În momentul în care glanda este prea activă, corpul îți va transmite câteva semnale de alarmă, precum:

 • scăderea în greutate fără a-ți dori acest lucru. Mai mult, acest lucru se întâmplă deși apetitul este crescut;
 • palpitațiile sau orice bătaie a inimii anormală și neregulată, simptom care poate apărea atât în mișcare cât și în repaus;
 • tremuratul mâinilor, deoarece hormonul tiroidian stimulează terminațiile nervoase;
 • transpirație excesivă;
 • insomnii;
 • agitație.

Chiar dacă multe din simptomele hipertiroidiei pot fi confundate cu cele ale anxietății, sunt câteva dintre ele care trădează dereglările hormonale:

 • Modificări la nivelul ochilor. Pacienții capătă senzația de ochi uscați, roșeață și sensibilitate la lumină;
 • Intoleranță la căldură.

Poți afla mai multe despre simptomele hipertiroidismului, dar și despre afecțiunile glandei tiroide pe doc.ro.

Cum se tratează?

În primul rând, tratamentul pentru hipertiroidism are două scopuri esențiale. Primul este de a reduce cantitatea de hormoni eliberați iar al doilea este de a ameliora simptomele cauzate de excesul de tiroxină. Apoi, în funcție de vârsta pacientului, cauzele apariției hipertiroidismului combinate cu alte afecțiuni medicale, medicul va alege între cele patru tipuri de tratamente folosite pentru această afecțiune sau le va combina între ele.

 1. tratamentul cu medicamente betablocante

Acest tratament este dedicat în principal ameliorărilor stărilor de palpitații, hipertensiune sau tremurat. Se prescrie însă pe perioade scurte de timp, în principal până începe să-și facă efectul tratamentul cu antitiroidiene, care se ia în paralel.

      2. tratament cu medicamente antitiroidiene

Acesta reduce treptat simptomele hipertiroidismului și împiedică eliberarea în exces a hormonului tiroidian. Tratamentul acesta este de lungă durată iar efectele lui se observă în timp.

      3. tratament cu iod reactiv

Menit să încetinească ritmul glandei tiroide, ameliorează simptomele bolii. Dacă este administrat în exces, unii pacienți pot dezvolta hipotiroidism.

      4. tratament chirurgical

În cazul pacienților care nu pot urma tratament medicamentos, cum ar fi femeile însărcinate, singura variantă de tratament rămâne tratamentul chirurgical. În funcție de gravitatea afecțiuni, medicul poate opta pentru eliminarea întregii glande sau doar a unei părți din aceasta.

      5. tratament naturist

Ca în orice altă afecțiune, este bine primit un ajutor din partea pacienților în ceea ce privește îmbunătățirea stilului de viață pentru a susține o funcționare normală a glandei tiroide. Un stil de viață sănătos, care să includă sport, reducerea cantității de iod, renunțarea la fumat, toate acestea te pot ajuta să lupți cu hipertiroidismul.

Boala Graves

Această afecțiune autoimună se numără printre principalele cauze ale hipertiroidismului. Ca în situația oricărei boli autoimune, cauzele acesteia sunt încă necunoscute. În cazul în care aceasta este boala care a declanșat hipertiroidismul, există câteva măsuri speciale pe care trebuie să le iei:

 • Să faci tratament cu unguente speciale;
 • În cazuri mai grave se prescriu corticosteroidele pentru reducerea inflamației
 • Să menții ochii umezi cu ajutorul lacrimilor artificiale pentru a reduce apariția complicațiilor oculare;
 • Trebuie să porți ochelari de soare cu protecție mare UV;
 • Trebuie să dormi pe o pernă mai înaltă;
 • În unele cazuri este necesară intervenția chirurgicală.

Riscul de a dezvolta boala Graves crește în cazul în care ai în familie rude de gradul 1 care suferă de această afecțiune. Lăsate netratate, complicațiile cauzate de boala Graves pot provoca pierderea vederii. Poți intra pe doc.ro pentru a citi mai multe și despre alte cauze ale hipertiroidismului, cum ar fi nodulii, tiroidita sau tratamentul medicamentos inadecvat pentru hipotiroidism.

Oricare dintre simptomele de mai sus ar trebui să te motiveze să mergi la medic pentru a beneficia de un control de specialitate din partea unui medic endocrinolog. Numai în baza unui consult se poate stabili exact afecțiunea de care suferi. Astfel, șansele să îți îmbunătățești calitatea vieții cresc considerabil, odată ce ai primit tratamentul adecvat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata