Cash sau card – ce alegi când călătorești în străinătate?

Toată lumea adoră vacanțele în afara țării, însă pe lângă bucuria unei noi escapade apar și o mulțime de griji referitoare la pregătiri și organizarea călătoriei. Una dintre întrebările cele mai stresante, care creează frecvent confuzii, o reprezintă modul în care se vor plăti cumpărăturile efectuate într-o țară străină. Dacă până nu demult singura variantă pe care o aveai era achitarea cu bani gheață, în prezent există alternativa cardului. 

În anumite state am putea spune că aproape nu se mai folosește cash-ul, datorită tehnologiilor extrem de avansate. Și totuși, cum este mai bine să procedezi în vacanță, ca să te asiguri că nu ai parte de eventuale neplăceri? 

Plata cash

Avantaje

De regulă, cei mai mulți oameni preferă banii cash atunci când călătoresc în afara țării. Din punct de vedere al experienței, ai ocazia de a folosi o monedă nouă atunci când mergi în vacanță și de a afla mai multe lucruri despre ea. De asemenea, nu vei avea probleme în ceea ce privește comisionul, nu trebuie să cauți bancomate dacă nu poți achita undeva cu cardul și nici să-ți faci griji că s-ar putea ca sistemul bancar să nu funcționeze. 

Mai mult, anumite persoane se simt mai în siguranță dacă optează pentru un schimb valutar în București sau la o casă de schimb din altă localitate, deoarece în acest fel au mai mult control asupra finanțelor personale. De cele mai multe ori, banii pentru vacanță sunt economisiți pe parcursul mai multor luni, în mod fizic, iar atunci cea mai simplă soluție este să-i schimbi pe toți în moneda țării în care vei merge.

Dezavantaje

Deși călătoria cu bani cash în buzunar are multe avantaje, există, desigur, și dezavantaje destul de evidente. Cel mai important lucru este grija sporită pe care trebuie să o ai atunci când mergi în străinătate cu toți banii după tine. Vei fi într-un loc necunoscut, iar dacă vorbim de destinațiile turistice, și destul de aglomerat. 

Așadar, trebuie să fii cu ochii în patru atunci când scoți portofelul să plătești cumpărăturile și trebuie să te deplasezi oriunde cu toată suma de bani după tine, ceea ce îți va accentua gradul de disconfort. Apoi, bancnotele se pot deteriora destul de repede dacă le ții în condiții necorespunzătoare.

Plata cu cardul

Avantaje

În ultima perioadă, cardurile au ajuns să fie utilizate la scară largă și în țara noastră, ceea ce îi face pe mulți să folosească acest instrument de plată și atunci când merg în străinătate. Una dintre principalele griji de care te scutește cardul este aceea de a stabili câți bani trebuie să iei la tine și în ce monedă. În plus, ai marele avantaj al confortului, pentru că nu duci grija banilor fizici. Poți evita casele de schimb valutar și achiți cumpărăturile cu ușurință, aproape peste tot.

În cazul în care pierzi cardul sau îți este furat, ai posibilitatea de a anunța banca foarte repede, pentru a nu exista riscul să rămâi fără bani din cont. De asemenea, facilitățile tehnologice sunt importante. De pildă, există aplicații prin care poți beneficia de informații foarte utile referitoare la folosirea cardului în străinătate, cum ar fi localizarea ATM-urilor sau rata de acceptare a plății cu cardul în diferite unități.

Dezavantaje

Dacă mergi într-o țară unde este încurajată plata cu cardul, s-ar putea ca bancomatele să fie destul de rare și asta să-ți îngreuneze retragerea banilor dacă ai nevoie de cash. Totodată, comisioanele practicate într-o astfel de situație nu sunt deloc mici.

În concluzie, avantajele și dezavantajele plății cash și cu cardul sunt aproape echilibrate, astfel că totul ține de preferințe personale și de riscurile pe care ești dispus să ți le asumi atunci când mergi în afara țării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata