Ce se întâmplă cu piața imobiliară în 2019?

 

2018, a fost un an cu variații pe piața imobiliară. Prețurile s-au majorat cu aproximativ 20-25%. În 2019, specialiștii susțin faptul că prețurile vor rămâne la fel sau vor crește, dar foarte puțin. Totuși, mulți analiști susțin că prețurile nu sunt reale, acestea fiind la același nivel cu perioada crizei financiare din luna decembrie 2007. Cu toate acestea consideră că nu ne aflăm în niciun pericol financiar deoarece contextele sunt destul de diferite, pentru că prețul locuințelor a crescut din cauza faptului că cererea a fost tot mai mare în ultimele luni.

În 2018 Cluj-Napoca a depășit prețurile locuințelor capitalei, ajungând la o valoare care a depășit prețurile de dinaintea crizei financiare. În ciuda acestui fapt, speciliaştii au aproximat că cererea nu o va ajunge pe cea de anul trecut. Unul dintre motive ar fi chiar regulile impuse celor care accesează programul de creditare Prima Casă. În plus, în 2019 se prezice un buget disponibil redus față de anul precedent.

În prima lună a anului 2019 au fost înregistrate circa 30.000 de vânzări de imobiliare, acest număr fiind mai mic decât cel din aceeași lună a anului 2018. Excepția a fost și de această dată Capitala, unde numărul vânzărilor a crescut în comparație cu anul trecut. Specialiștii afirmă că acest fapt este cauzat de prețurile care au crescut considerabil în ultimul timp, dar și de modificarea condițiilor de acreditare al programului Prima Casă.

O altă observație a specialiștilor este faptul că autorizațiile de construcții sunt mai puține în 2019 decât în anul trecut. Astfel, antreprenorii și cei care intenționează să construiască un ansamblu rezidențial au devenit puțin mai circumspecți începând de anul acesta. Puteți vedea lista dezvoltatorilor imobiliari pe termene.ro.

În luna decembrie a anului trecut au fost finalizate mai puțin cu 30% de tranzacții față de luna noiembrie a aceluiași an. O cauză a acestei diferențe este reprezentată de creșterea ROBOR și regulile noi impuse de BNR pentru accesarea programului Prima Casă. Astfel, cei care doreau o locuință au amânat cumpărarea, deoarece dobânzile au crescut mult în această perioadă.

Construcția de noi locuințe ar putea determina o creștere a prețului, deoarece acestea sunt făcute în orașe cu potențial economic crescut și aduc noi standarde pentru persoanele care vor o nouă locuință. În schimb, majoritatea acestor persoane răspund negativ la această evoluție, fiind atrași mai mult de cele vechi decât de cele noi.

Dacă vorbim despre prețurile medii pentru apartamentele din România din ianuarie 2019 putem observa că orașul Cluj-Napoca este fruntaș la această categorie cu 78,000 de euro, urmat de Timişoara cu 62,800, Bucureșți cu 60,300 de euro, Constanța și Iași.

Se poate spune că orașele prospere atrag la rândul lor investitori care vor ajuta la dezvoltarea acestora. Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială împreună cu Comisia Europeană, 15,32% dintre persoane ar dori să se mute în Cluj-Napoca, în capitală 14,46%, iar cei mai puțini în Timișoara, doar 11,18%. Cu siguranță că orașul Cluj-Napoca atrage investitorii deoarece este un oraș dezvoltat în toate domeniile, cum ar fi IT, medicină, artă, și oferă servicii atrăgătoare clienților.

Dacă vrei să-ți cumperi o locuință, trebuie să ai în vedere locul, căile de acces, prețul, oamenii din jur, dar și dacă e nouă sau veche. Mai mult, vezi în ce an a fost construit blocul și din ce materiale, de obicei cele construite după 1980 sunt mai rezistente la cutremure.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata